SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja od avgusta i u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Za žene žrtve porodičnog nasilja 24 sata biće otvorene SOS linije putem kojih će im biti pružena pravna i psihološka podrška, najavila je Gradska uprava Kragujevca.

SOS linije će raditi od avgusta do decembra ove godine, a telefoni su: 063 10 29 833 i 034 332 042.

Predviđena je podrška putem aplikacija WhatsApp, Viber, Skype svim osobama koje imaju problema sa nasiljem u porodici.

Reč je o projektu NVO“ Oaza sigurnosti“, koji je podržao UNDP, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost RS, a finansira ga Švedska.

„Oaza sigurnosti“ je jedan od prvih potpisnika Protokola o intersektorskoj saradnji u procesu zaštite žrtava nasilja u porodici koji danas broji 17 partnera.

Članica Gradskog veća za zdravstevnu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović kazala je da Kragujevac posebnu pažnju poklanja rodnoj ravnopravnosti, a naročito zaštiti žrtava porodičnog nasilja: „Sigurna kuća je jedan od instrumenata, kao i povezanost između zdravstvenog, socijalnog, pravosudnog, tužilaštva i civilnog sektora“.

Damnjanović je dodala da je u pripremi izrada novog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost i operativnih planova, i da je važno poglavlje u tom dokumentu zbrinjavanja žena i dece žrtava porodičnog nasilja.

Udruženje „Oaza sigurnosti“ se nekoliko godina bavi informisanjem o tome kako prepoznati nasilje i kome se obratiti za pomoć.

Advokatica pravnog savetovališta Udruženja Vera Simić kazala je da je kojim žrtva prođe od prijave pa do „konačnog izlaska iz nasilja“.

Kako je dodala, žrtve dodatnu viktimizaciju prolaze u toku sudskog postupka, a „nasilnici su često manipulativni, zastrašuju žrtvu i odvraćaju je od traženja pomoći“, rekla je Simić.

Kako je preneo Pres-centar Grada Kragujevca, Centru za socijalni rad u Kragujevcu je prošle godine bilo prijavljeno 1.059 slučajeva porodičnog nasilja, a u prva tri meseca ove godine 270.

Pretpostavlja se da je pandemija uticala na povećano prijavljivanja, ali i na manji broj žena u Sigurnoj kući.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu