TOPOLA: Iako je višnja dobro rodila Sima će verovatno uskoro poseći 40 ari Šumadinke - iKragujevac


Vesti

Berba višnje u opštini Topola polako se privodi kraju. Ova godina a reklo bi se i nekoliko zadnjih, ne idu na ruku uzgajivačima ove voćne vrste. Iako je višnja dobro rodila vremenske prilike uticale su na kvalitet a zbog visokih temperatura u vreme berbe višnja je dodatno izgubila na kvalitetu. Sve to destimulisalo je voćare pa većina njih planira da svoje zasade poseče. Među njima je i Sima Zečević iz Lipovca koji gaji Šumadinku na površini od 44 ara.

„Rodila je odlično ali smo imali vremenske nepogode, kvalitet je ipak solidan ali ne sto posto već nekih možda 60 odsto. Prva klasa ide u hladnjaču za izvoz. Druga klasa ne postoji za nju moramo da se snalazimo za preradu možda i rakija, sokovi, zamrzivač. Cena prve klase je najniža u nekih pet šest godina nikada nije bila ovako niska 100 dinara je a pritom imamo dosta odbacivanja i lošijeg kvaliteta tako da je to generalno problem. Velika su ulaganja da bi dobili prvu klasu. U ovakvim okolnostima višnja postaje ne isplativa voćna vrsta ali ne možemo je ostaviti na stablu i moramo je obrati“, rekao je za TopPres Sima Zečević.

Šumadinka je specifična sorta ne može se brati sve iz reda već se mora podbirati za predaju i prvu klasu. Ovaj posao kod Sime obavljaju radnici sezonci koji su plaćeni 3.000 dinara.

„Šumadinka se bere sa peteljkom, prva klasa mora da izgleda perfektno. Gleda se boja, kalibraža, mora da bude krupna, ne sme da ima nikakvo fizičko oštećenje ni najmanje na njoj. Rod je vrhunski čak prelazi i 10 kg po stablu ali od toga nekih 40 odsto može da ide u prvu klasu. Zdrava višnja koja nema crva i ima malo fizičkog oštećenja od grada ne može da se preda mora da se odstrani, to je druga klasa koju nemamo gde, ili da je ostavimo na grani ili da nešto radimo sa njom. Prerada na neki način ali teško može da se unovči i takva“, objašnjava ovaj voćar.

I nema sumnje da višnja iz godine u godinu zadaje sve više glavobolje voćarima, pa zbog problematične cene i kriterijuma koje mora da zadovolji na otkupu naš sagovornik planira da mlad zasad, ako se ovakva teška situacija nastavi ipak poseče.

„Dok je ovakva situacija sa ovim ćemo da se borimo još godinu dana tako smo se dogovorili u porodici a ako ostane ovako verovatno ćemo posle sledeće berbe da vadimo iako je mlada voćka iako tek stiŽe na pun rod ali nema neke velike računice. Mi smo sve odradili što je bilo do nas, zdrava, pun kapacitet je roda ali nemamo tržište i to je nama voćarima problem. Višnja iz Srbije nema konkurenciju u Evropi po kvalitetu zato i čekaju na nas što se izvoza tiče ali uvek imamo problem i višnja polako postaje ne profitabilna voćna vrsta“, smatra Zečević.

Cena Oblačinske višnje na otkupnim mestima za prvu klasu bila je 45 dinara, dok je druga klasa koštala 30 dinara.

 

Izvor: Toppress

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu