Upozorenje RHMZ-a zbog najavljenih 40 stepeni: Zračenje veliko, na snazi narandžasti meteoalarm - iKragujevac


Vesti

Danas i sutra na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, a lokalno i do 40 °C. Od subote do ponedeljka (26 - 28.06.) osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo, saopštio je jutros Republički hidrometeorološki zavod

Na snazi je i narandžasti meteoalarm, koji podrazumeva da se vreme smatra opasnim.

Kako se objašnjava na sajtu RHMZ, to znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objašnjava RHMZ.

Da će nam biti vrelo do petka, tvrdi i meteorolog Marko Čubrilo. Prema njegovim rečima, do petka vrelo, zatim lokalne nestabilnosti i osveženje. Moguće su i nepogode.

- Do petka esktremno toplo, a u petak posle podne osveženje uz pljuskove i moguće nepogode. Za vikend svežije ali i dalje toplo, maksimumi uglavnom do plus30 stepeni. Od nedelje ponovo vrlo toplo uz tropske vrućine, dok je početkom jula uz nove nestabilnosti moguće i novo osveženje, ovog puta možda i nešto jače - napisao je Čubrilo na svom Fejsvuk profilu i dodao da bi osveženje početkom jula trebalo da bude osetnije.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u danas, kao i u naredna dva dana, indeks ultraljubičastog zračenja je vrlo visok i kreće se od 7 u Negotinu do 10 u Sjenici, Peći, Prizrenu i na Kopaoniku. Takozvani "crveni" indeks, odnosno, vrednosti veće od 8, podrazumeva da se bez adekvatne zaštite od sunca lako i brzo može izgoreti, te je veoma važno da zaštitite svoju kožu i oči i da bez preke potrebe ne izlazite iz hlada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu