Šumadija ostvarila najveći regionalni suficit od 132 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Ukupan spoljno trgovinski suficit privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvom kvartalu ove godine iznosio je 132 miliona evra, što je za 81 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U takvim rezultatima sa 52 miliona evra, dominantno je učešće privrede grada Kragujevca. Taj suficit je u odnosu na prvi kvartal prethodne godine veći za 123 procenta.

Pored toga, privreda Kragujevca beleži i druge pozitivne trendove, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Ukupna razmena u januaru, februaru, martu i aprilu iznosi 319 miliona evra. Izvoz robe je na nivou 185 miliona, a uvoza 133 miliona. Sve to rezultat je zalaganja naših ljudi koji rade u izvoznom klasteru, ozbiljnih mera Vlade Srbije kao direktne podrške privredi, ali i napora grada Kragujevca kao lokalne samouprave. Ono što je pozitivno atipično je da je izvoz baziran na 80 posto gotovih proizvoda, gde je učešće dodate vrednosti najveće. Zemlje u koje najviše izvozimo su Italija, Poljska, Slovačka i Mađarska.

Da je Kragujevac investiciono jako interesantna destinacija dokazuje ozbiljan suficit i u prethodnoj godini, koju su obeležili otežani uslovi zbog pandemije korona virusa. I pored toga beležimo reinvesticiju Jan Fenga. Možemo samo da budemo zadvoljni što Kragujevac i cela Šumadija prednjače u Srbiji kao najkvalitetniji i najbolji izvoznici. Dašić očekuje da to u budućnosti bude razlog više zbog kojeg će investitori posećivati Kragujevac, što bi trebalo da dovede do smanjenja broja nezaposlenih i daljeg razvoja grada. U toku su veliki razvojni projekti zbog čega se Kragujevac nalazi na istorijskoj poziciji da se širi i raste, poručio je Dašić.

Suficit Šumadijskog upravnog okruga regionalno posmatrano najveći je spoljno trgovinski suficit u Republici Srbiji, naglasio je tom prilikom Predrag Lučić predsednik Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja.Ovako dobar rezultat definitvno će predstavljati i značajnu podršku realizaciji očekivanog rasta bruto društvenog proizvoda države u iznosu od 6 posto. Ukoliko se takav trend nastavi i u sledeća tri kvartala može se očekivati da će spoljno trgovinski deficit Šumadije biti preko pola milijarde evra.

Izvoz tramvaja kompanije Simens Mobiliti, otvaranje novog pogona Jan fenfa, kao i izgradnja nove hale kompanije Vaker Nojson površine 20 000 kvadrata u Radnoj zoni Feniks, daju za pravo da Kragujevac očekuje značajan rast proizvodnje, izvoza i spoljno trgovinskog suficita.

Dobri rezultati koje privreda Kragujevca i Šumadijskog upravnog okruga ostvaruju u spoljno trgovinskom poslovanju deo su jedne šire priče o uspehu i jačini privrede u ovom regionu, istakao je Nenad Stanišić član Gradskog veća za finansije. U daljem periodu očekujemo još bolje rezultate. Ono što je bitno sa aspekta javnih finansija odnosno budžeta grada Kragujevca, je da upravo prihodi koji su rezultat poslovanja odnosno ekonomije i privrede, konstantno rastu, da se ostvaruju u očekivanom nivou kako je i planirano budžetom za ovu godinu. Upravo ti prihodi koji dolaze od poslovne i ekonomske aktivnosti u našem gradu i regionu su najzdraviji prihodi u budžetu na kojima zaista može da se planira dugoročan rast privrede ali i celog grada, naglasio je Nenad Stanišić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu