U Kragujevcu vakcinisani trgovinski radnici iz Bosne i Hercegovine - iKragujevac


Vesti

Na vakcinalnom punktu Doma zdravlja Kragujevac u sportskoj hali Gordana Goca Bogojević u Velikom parku, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, u ime grada, i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, Jugoslav Ristić, dočekali su članove Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine koji su se danas u Kragujevcu vakcinisali prvom dozom zaštite protiv Kovid -19.

Ovo je prva takva poseta i akcija imunizacije građana susednih zemalja u Kragujevcu, a do njene realizacije je došlo zajedničkom idejom i dugogodišnjom saradnjom i prijateljstvom između sindikata iz Srbije i BIH, rekla je dr Damnjanović. Lokalna samouprava je na inicijativu i posredovanjem Saveza samostalnih sindikata Kragujevca i predsednika Jugoslava Ristića, pomogla u tome da se dobije potrebna saglasnost nadležnih za imunizaciju. Danas će se prvom dozom Fajzer vakcine, po ličnom izboru, vakcinisati 35 građana BIH, članova Sindikata a takođe će se i revakcinisati ovde u Kragujevcu, kazala je članica Gradskog veća i gostima iz BIH poželela prijatan boravak u Kragujevcu. Ovo je divna prilika da pomognemo i iskažemo i prijateljstvo i humanost u situaciji kada naša zemlja pa i grad Kragujevac dostiže procenat za kolektivni imunitet, i pomognemo zemljama u okruženju da što pre dostignu taj broj, dodala je ona.

Do sprovođenja procesa imunizacije građana BIH u Kragujevcu je došlo, kako su naveli predsednici sindikata dve zemlje, dugogodišnjim prijateljstvom i saradnjom.
Sa različitim sindikatima iz susednih zemalja realizujemo zajedničke projekte i programe, kazao je Jugoslav Ristić predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca. Po uzoru na poslodavce koji dolaze i vakcinišu se u Srbiji, rodila se ideja da to isto učine i radnici, jer u Bosni i Hercegovini nema dovoljno vakcina za sve građane. Uz podršku i posredovanje Grada Kragujevca dobili smo saglasnost za vakcinisanje kolega iz BIH. Danas smo u prilici da mi njima pomognemo a možda će sutra oni nama, kaže Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevac.

Članovi Sindikata iz BIH, iz Sarajeva, Tuzle i Goražda, njih 35, zbog epidemioloških mera, nisu došli organizovanim prevozom već su se indvidualno organizovali.
Ovo je za nas poseban dan, s obzirom na to da već par meseci radimo na ovoj ideji. Suština je da za građane BIH još uvek nisu obezbeđene dovoljne količine vakcina. Mi smo dobili određene donacije, između ostalog, i od Vlade Republike Srbije, ali je činjenica da radnici u trgovini nisu na listi prioriteta i da neće uskoro stići na red za imunizaciju, a pored toga ideja vodilja bila je i to da se veliki deo građana BIH vakcinisao u Srbiji. Pokušali smo i uspeli u tome da ideju realizujemo kao zajedničku akciju dva sindikata s obzirom da sarađujemo već godinama, rekla je Mersiha Beširović, predsednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti i zahvalila se Savezu samostalnih sindikata grada Kragujevca ali i svim poreskim obveznicima RS.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu