Osma redovna sednica lokalnog parlamenta zakazana za petak 4. jun - iKragujevac


Vesti

Nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović zakazao je osmo redovno zasedanje gradskog parlamenta za petak, 4. jun s početkom u 9.00 časova. Zbog ukidanja vanredne situacije u Kragujevcu i povoljnije epidemiološke situacije, odbornici će odluke donositi u sali Skupštine grada. Kao najvažniju tačku predsednik Petrašinović je istakao usvajanje završnog računa za 2020. godinu.

Po Zakonu o budžetskom sistemu grad je u obavezi da završni račun usvoji do 30. juna. Gradsko veće kao predlagač takođe je imalo zakonsku obavezu da do 1. juna pošalje zavšni račun Skupštini grada Kragujevca na usvajanje a kako je sve učinjeno i pre rokova, ovaj dokument će biti usvojen na sledećem zasedanju, kazao je predsednik Petrašinović. Po završnom računu za 2020. godinu iskazan je suficit u iznosu od 446,5 miliona dinara. Deo tog suficita u iznosu od 356 miliona dinara namenjen je i određen za 2021. godinu a tiče se realizacije projekta za pripadnike službi bezbednosti. Drugi deo suficita u iznosu od 90 miliona dinara je neraspoređen i biće mu određena namena u tekućoj godini, objasnio je on. Realizacija budžeta je bila, kada je u pitanju prihodovana strana, 86,35 odsto od planiranih što se po pravilima ekonomskih nauka smatra odličnim rezultatom, istakao je, a kada se radi o rashodovanoj strani, budžet je ostvaren u iznosu od 83,25 odsto. Ovakvi rezulati ukazuju da smo imali jako uspešnu realizaciju budžeta u prethodnoj godini. Za putnu infrastrukturu izdovojeno je 512 miliona dinara što se i vidi u završnom računu za 2020. godinu. Od posebnog značaja je ocena nezavisnog revizora da je grad Kragujevac likvidan i da ne postoji ugroženost finansiranja i likvidnosti u narednom periodu, dodao je Petrašinović.

Na zasedanju sledeće nedelje pred odbornicima će se naći odluka o izradi Izmena i dopuna dela Plana detaljne regulacije ’’Ulica Daničićeva, Pozorišna do Ulice Kneza Mihaila’’, potez kružni tok, kao i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije Dela naselja Dobre vode – Bubanj – blok oivičen ulicama Zmaj Jovina, Svetozara Markovića i Episkopa Save’’. Pored predloga zaključka o prihvatanju Godišnjeg finansijskog izveštaja Preduzeća za profesionalnu, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Šumadija d.o.o za 2020. godinu, odbornici će usvajati godišnje likvidacione izveštaje za 2020. godinu ustanova ’’Park’’ i ’’Mladost’’.

Grad Kragujevac je prihvatio inicijativu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o izradi Vodiča za primenu Etičkog kodeksa funcionera koji će se naći na usvajanju na sledećem zasedanju Skupštine grada.

Prema rečima predsednika Petrašinovića, gradski parlament očekuje još jedno zasedanje do kraja juna na kome će se, pored ostalog, naći usvajanje novog poslovnika Skupštine grada.

Na prethodnoj sednici formirana je komisija koja je do sada zasedala četiri puta. Jednoglasno usvajanje kvalitnih predloga ukazuje na želju kako predstavnika opozicionih partija tako i vlasti, da imamo što kvalitetniji Poslovnik. Pored značajne uloge službe skupštinskih poslova, radu Komisije pomaže prof. dr Srđan Đorđević, član Ustavne komisije za promenu Ustava sa svojim predlozima i sugestijama kako bi dokument pravno – tehnički bio još bolji. Nadam se da će poslovnik biti veoma dobar i da će svi odbornici biti zadovoljni, zaključio je Petrašinović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu