Izgradnja FILUM-a u Kragujevcu sledeće godine - iKragujevac


Vesti

Izgradnja nove zgrade Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu jedan je od 15 prioritetnih projekata koja će biti finansirana sredstvima kredita Razvojne banke Saveta Evrope, kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, posle razgovora sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i saradnicima.

U završnom smo dogovoru sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u vezi sa kreditom od 95 miliona evra i na raniju, a sada aktuelizovanu inicijativu predsednika Republike opredelili da u 15 prioritetnih projekata bude izgradnja i opremanje nove zgrade FILUM-a u Kragujevcu. Preliminarna kvadratura je između 7,5 i osam hiljada kvadratnih metara. U saradnji sa gradom Kragujevcom brzo ćemo biti u mogućnosti, da u skladu sa uređenjem proceduralno imovinsko pravnih odnosa i lokacijom krenemo u izradu inovirane projektno tehničke dokumentacije. Očekujem da u septembru ili u oktobru budemo u poziciji da raspisujemo javnu nabavku za izvođača, i ukoliko sve bude teklo po planu, realno je, kazao je ministar Ružić da već početkom iduće godine počnu radovi.

Intencija ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nadomesti nedostajuće kapacitete mnogih fakulteta u Srbiji nadomesti. Na žalost decenijama unazad nije bilo obimnijih investicionih radova na ovom polju i zato je važno da neki od fakulteta dobiju svoje zgrade, neki od postojećih objekata se rekonstruišu i grade jedinstveni kompleksi. Bez tih preduslova, nije moguće nastaviti naučni i istraživački rad a to jeste, poručio je ministar, motor napretka i progresa svake države. Ministar Ružić koji je prisustvao obeleževanju jubileja – 45 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu, izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da tokom razgovora sa gradonačelniko Dašićem i njegovim timom, dotakne dosta drugih tema i izrazio uverenje da će mnoge stvari pokrenuti, neke preokrenuti u dogledno vreme i ih dovesti kraju.

Izgradnja zgrade FILUM-a veoma je značajna za Univerzitet, grad Kragujevac a posebno za građane, kazao je gradonačelnik Dašić izrazivši zahvalnost ministru Ružiću i njegovim saradnicima na pomoći. Očekujemo da naredne nedelje zemljište koje je u vlasništvu grada prenesemo na Republiku Srbiju posle čega ćemo raspisati tender za korekciju postojećeg projekta. Lokacija za novu zgradu FILUM-a nalazi se sa desne strane Ekonomskog fakulteta i to je jako skupa lokacija za Kragujevac, ali je FILUM potreban gradu. Profesorski kadar radi u užasnim uslovima, delom iznajmljuju prostor Druge kragujevačke gimnazije a većim delom raspoređeni su po različitim osnovnim školama. Tako dolazimo u situaciju da kragujevački đaci i učenici iz drugih lokalnih sredina dođu u Kragujevac da studiraju a raspoređuju se po školama gde se čuje graja male dece. To nisu odgovarajući uslovi i dobiće lokaciju kakvu zaslužuju, poručio je Dašić.

Pored izgradnje zgrade FILUM-a, teme razgovora sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biče su i izgradnja novog obdaništa, naučno tehnološki park koji u okviru javno privatnog partnerstva formiraju Univerzitet i MIND grupacija, ali i škola u Beloševcu koja je, kazao je gradonačelnik Dašić u jako oronulom stanju i kojoj ne može pomoći zamena vrata i prozora i uređenje toaleta, već kompletna rekonstrukcija.

Današnji boravak u Kragujevcu, ministar Ružić je završio posetom Fakultetu inženjerskih nauka, gde je posle prezentacije obišao Centar za terotehnologiju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu