Transplantacija matičnih ćelija jedini lek za našeg sugrađanina: Potrebna pomoć svih nas - iKragujevac


Vesti

Kragujevčanin Dušan Ostojić boluje od retke neurološke bolesti - polineuropatije, koja je prouzrokovala čitav niz zdravstvenih problema, od otežanog govora i hoda, gašenja refleksa i loše memorije. Jedini način da mu se pomogne je transplantacija matičniih ćelija u inostranstvu, a za lečenje je potrebno oko 230.000 evra. Porodica nije u mogućnosti da finansira lečenje i moli sve humane ljude da slanjem poruke 987 na 3030, pomognu za Dušanovo bolje sutra.

Bol ga prati, gotovo od rođenja - nestabilan hod, otežano izražavanje i govor, slaba koncentracija. Sa devet godina, postavljena mu je dijagnoza - polineuropatija. Uz veliki napor i pomoć porodice, završio je školu, zaposlio se. Mogao je i morao. Više ne može.

Bol ga prati, gotovo od rođenja - nestabilan hod, otežano izražavanje i govor, slaba koncentracija. Sa devet godina, postavljena mu je dijagnoza - polineuropatija. Uz veliki napor i pomoć porodice, završio je školu, zaposlio se. Mogao je i morao. Više ne može.

Pripremila Nevenka Đelić
"Voleo bih i da mogu da hodam i da se družim", kaže Dušan Ostojić iz Kragujevca.

Nerazvijeni mišići, deformacija kostiju, spuštanje stopala, nepravilan rad srca, nevoljni pokreti, samo su neke od tegoba s kojima Dušan Ostojić svakodnevno bori.

Ni Dušanovu porodicu život nije štedeo. Otac mu je doživeo moždani udar, ne govori i ne kreće se. Svi se razumeju pogledima i nadaju Dušanovom boljem sutra.

"Da on može normalno da funkcioniše sam, da se ne plašimo da li će pasti, da li će se povrediti, da li će moći da se okupa, da jede sam. Da li će sutra imati svoju porodicu što je najbitnije. Možda nas sutra neće biti, a njemu neće imati ko da pomogne", priča Sanja Ostojić, Dušanova sestra.

Dušanovo zdravstveno stanje stalno se pogoršava. Lekovi, banje i fizikalna terapija nisu pomogli. Prvi tračak nade - transplantacija matičnih ćelija u Turskoj. Ostojići su se do sada borili sami. Sada smo im potrebni svi.

Mole sve ljude dobre volje, da pošalju SMS 987 na 3030.

"Potrebno je najmanje šest transplantacija matičnih ćelija da se uradi. Da li će biti više ili će ostati na tome i to ćemo znati prilikom prvih detaljnih pregleda i analiza. Potrebna je i fizikalna terapija, rehabilitacija stalna, kako bi sve to imalo pravi efekat", objašnjava Dušanova majka Ljiljana.

Dušan za nekoliko dana puni 22 godine. Voli kamione, motore, video-igrice. Svi njegovi snovi i nada da mu bude bolje zavise od nas.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu