Na samo 40 km od Kragujevca nalazi se prava PRIRODNA LEPOTA: Ovu planinu zovu VAZDUŠNOM BANJOM (FOTO/VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Na samo 40 kilometara od Kragujevca, nalazi se planina, po mnogo čemu interesantna. Čak 8 vrhova viših od 1.000 metara nadmorske visine se nalaze na planini Rudnik. Šumadija je ime dobila po nepreglednim, gustim hrastovim i bukovim šumama, koje su nekad prekrivale ovu oblast. Danas su njen glavni turistički potencijal prelepe planine pogodne za sport i rekreaciju, sela koja čuvaju tradiciju i važni kulturno-istorijski spomenici.

Rudnik je najviša planina Šumadije, sa Cvijićevim vrhom visine 1.132 m, a zbog izuzetnih klimatskih uslova proglašen je za vazdušnu banju. Posebno je privlačna strma vulkanska kupa Ostrvica, na čijem se vrhu nalaze ostaci utvrđenog grada, za koji se pretpostavlja da potiče još iz antičkog perioda.

Po legendi je u ovom utvrđenju umrla Jerina, žena despota Đurađa Brankovića, zbog čega se utvrđenje i zove Jerinin grad.

Još mnogo legendi čuva Rudnik, koji je prepoznat kao izvor rudnih bogatstava još u antičko doba, a na njemu su pored starih rudarskih okana, pronađeni i ostaci rimskog hrama posvećenog boginji Majci zemlje.

Samim tim što je Rudnik smešten na gotovo idealnoj poziciji između čak tri reke i zbog relativno male nadmorske visine, karakteriše se i kao vazdušna banja.

Varošica istoimenog naziva se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Osim Kolubare, Zapadne i Velike Morave, u blizini ove planine se nalaze izvorišta i drugih manjih reka. Iz tog razloga se smatra značajnim hidrografskim čvorom na području Šumadije.

Na nadmorskoj visini od 758 metara je smešten vrh Ostrvica i nalazi se u blizini gornjemilanovačkih sela Zagrađe, Trudelj, Varnice i Dragolj.

Od 2009. godine je vrh Ostrvica proglašen Spomenikom kulture.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu