Beba na respiratoru u Kragujevcu u teškom stanju - iKragujevac


Vesti

Beba rođena pre sedam dana zbog komplikacija kovida 19 priključena je na respirator na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

Doktorka Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac, potvrdila je da se lekari ove ustanove bore za život devojčice rođene u kraljevačkom porodilištu:

- Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić.

Beba je na intenzivnoj nezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je devojčica odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

- Već nakon tri sata od rođenja bebe respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić. - Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

- Beba je, nažalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa infekcije, ovim opovrgnuta - rekla je dr Savić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu