Sedma redovna sednica Skupštine grada – 23. aprila - iKragujevac


Vesti

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, zakazao je sedmu redovnu sednicu gradskog parlamenta za petak 23. april.

Prva i najbitnija tačka jesu predlozi odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu. Predloge građana najpre je razmatrao skupštinski odbor nadležan za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, a nakon toga ocenu i mišljenje dala je i komisija formirana od strane gradonačelnika, istakao je Miroslav Petrašinović. U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu predložena je Opera Nova Kragujevac, a u oblasti nauke Prof. Dr Maja Anđelković. U oblasti medicine posthumno je predložen dr Bora Evtov, a u oblasti obrazovanja učenici Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović. U oblasti sporta za Đurđevdansku nagradu predložen je Goran Ilić, u oblasti humanitarnog karaktera Dom zdravlja i zaposleni u Domu zdravlja, kao i naš sugrađanin Igor Janković za spašavanje porodice koja je vozilom sletela u korito Lepenice.

Takođe, od značajanih odluka na predstojećem zasedanju Petrašinović je istakao predlog odluke o finansijskoj podršci domaćinistvima u procesu energetske tranzicije. To je jako bitna odluka koja prati sve one odluke i sve ono što se dešava u okviru podizanja ekološke svesti i čistijeg vazduha u Kragujevcu, a što je intencija gradonačelnika Dašića i resornog ministarstva. Petrašinović je podsetio na veliku investiciju u toj oblasti odnosno gasifikaciju Energetike, kao i na odluku donetu na prethodnoj sednici kojom se u centru grada i u ekstra zoni zabranjuje korišćenje uglja za pripremanje hrane. Pored toga, svi ugostiteljski objekti moraju da koriste odgovarajuće filtere. Odlukom o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske tranzicije predviđeno je da grad Kragujevac odnosno Gradsko veće donese program mera kako će sufinansirati promenu enegrenata koja koriste domaćinstva odnosno prelazak sa uglja i drva na gas. Takođe, sa resornim ministarstvom grad će sufinansirati projekat zamene stolarije na njihovim objektima što bi trebalo da dovede do bolje enegretske efikasnosti.

Druga odluka vezana za ekologiju je predlog odluke za sufinansiranje projekata neformalnih grupa građana „Zeleni grad“, koja podrazumeva projektno sufinansiranje ekoloških organizacija za održavanje svih površina koje nisu obuhvaćene redovnim planom i programom JKP „Šumadija“.

Na dnevnom redu naći će se i dve odluke vezane za JKP „Vodovod i kanalizacija“. Jedna se odnosi na izmenu njihovog finansijskog plana, s obzirom na to da su u postupku preuzimanja gazdinstva odnosno održavanja seoskih bunara i vodovodnih linija koje vode od arteskih bunara do domaćinstava. Do sada su u svoju nadležnost preuzeli 14 bunara, a do kraja godine trebalo bi da preuzmu ostalih 36 što će svakako dovesti do izmene finansijskog plana. Takođe, ovo JKP ima ima i odluku nadzornog odbora na koju mi dajemo saglasnost kao osnivači, a radi se o nabavci osnovnih sredstava za rad – četiri kamiona i osam vozila za prevoz radnika.

Među tačkama dnevnog reda Petrašinović je izdvojio i predlog kragujevačkog Univerziteta da ulica koja povezuje južnu obilaznicu i ulicu Dragoslava Srejovića ponese naziv po bivšem dekanu Mašinskog fakuleteta Prof. dr Dušanu Simiću.

Sednica će, u skladu sa aktuelnom epdimiloškom situacijom biti održana u Amfitetaru Pravnog fakulteta. Odbornici će moći da se vrate u Skupštinsku salu, tek kada broj zaraženih u Kragujevcu na dnevnom nivou bude ispod 20.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu