Dr Katarina, zaposlena u Hitnoj, porodila Kragujevčanku kod kuće: Beba će poneti upravo njeno ime - iKragujevac


Vesti

Koliko smo svi željni lepih, pozitivnih vesti govori i činjenica da telefon Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu od jutros ne prestaje da zvoni. Novinari zovu da bi stupili u kontakt sa doktorkom koja je porodila jednu Kragujevčanku kod kuće. Doktorka Katarina Đokić (40) je, moglo bi se reći, zvezda dana.

Kada smo pozvali Zavod u Kragujevcu, javila nam se direktorka, doktorka Gordana Đokić i pošto je prvo rekla da moramo da ostavimo broj telefona koji će ona da prosledi doktorki Đokić, onda se ipak odlučila, dok smo još na vezi, da pozove doktorku i odmah je pita. Brinula je da li će da je probudi posle noćne smene. Usput smo od direktorke saznali ponešto o doktorki, da je izuzetan lekar, da je prvi saradnik bivšeg odbojkaša Vanje Grbića u njegovom kampu, ali i da je zaposlena tek oko mesec i po dana. Doktorka se javila i na manje negodovanje, direktorka joj je "zapretila", "Ajde, ajde, moraš da se naučiš na slavu". A i kako reče, "koliko si ginula da dođeš u Hitnu", pa 'ajde sad.

A na pitanje da li je porođaj bio rutinski, doktorka kaže da u Hitnoj pomoći nikada nema rutine.

Na teren uz dozu adrenalina
- Ni na jedan teren ne krećem, a da nemam dozu adrenalina ili pozitivne treme. Za ovaj porođaj mogu da kažem da je bio školski primer, sve je prošlo bez komplikacija, mama je jako lepo sarađivala. A da je bilo potrebe, bez oklevanja bih pozvala još jednu ekipu - kaže doktorka Katarina i odmah, na početku razgovora pominje ostatak svog tima, tehničarku Biljanu Srećković i vozača Čedu.

Poziv da se ide na teren primili su jutros oko 4.30, jer je trudnica imala kontrakcije na manje od minut. Kako kaže, za desetak minuta su stigli, sačekao ih je kum porodice.

- Trudnica, mlada ženica, kojoj je to peto ili šesto dete, bila je otvorena za saradnju. Sugerisala sam joj šta da radi, a ona je sve slušala. Beba je išla glavicom prvo i kad je izašla, okrenula sam je naopako, lupnula je po leđima i posle tri, četiri sekunde je zaplakala, zdravo i oštro - priča doktorka.

Kada su pomogli majci, kaže, pokrili su je ćebetom da ne bi zapala u hipotermiju, ona je uzela novorođenče i uputili su se put Urgentnog centra.

Volontirala, radila u turizmu, sportu, bori se protiv nasilja nad ženama
Kako ističe, dočekala ih je kompletna ekipa Urgentnog, "zaista su bili svi spremni". Beba je prebačena na neonatologiju, a majka na ginekologiju. Oko 8.30 pozvala je porodilište da se raspita kako su mama i beba i kolege su joj rekle da su obe dobro i da nema nikakvih komplikacija.

Kako nam je još ispričala doktorka o svom radnom mestu, većina kolega je jako lepo prihvatila, pogotovo starije kolege, koje su joj, kako kaže, dale vetar u leđa. A na pitanje šta znači da je toliko žudela da dođe da radi baš u Hitnu, kaže da je volontirala pet, šest godina, jer u tom periodu nije bilo primanja u stalni radni odnos, a kako kaže, u dubini duše je znala da je to mesto na kom bi volela da radi. Nekoliko godina je radila i u turizmu, a bila je i saradnik Crvene zvezde, Grafičara i već pomenutog Vanje Grbića. Katarina je i predavač za borbu protiv nasilja nad ženama.

Beba će nositi njeno ime
Za ovih mesec i po dana imala je kaže i one manje lepe terene, smrtne slučajeve gde i nema potrebe za reanimacijom, bilo je i reanimacija i terminalno bolesnih, ali, kaže, uvek se trudila da da sve od sebe, a to podrazumeva nekad i da reanimacija traje duže od protokola.

Katarini je ovo bio prvi porođaj koji je obavila na terenu, a bebica koja je rođena uz njenu pomoć će poneti njeno ime.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu