Gradonačelnik Dašić primio predsednika Saveza slepih Srbije - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, primio je danas predsednika Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom i Saveza slepih Srbije, Milana Stošića koji ga je upoznao sa položajem, aktivnostima ali i problemima osoba sa invaliditetom u Kragujevcu.

Uz zahvalnost gradonačelniku na prijemu, Stošić je kazao da organizacije osoba sa invaliditetom imaju izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom i da su do sada nailazili na jako dobro razumevanje. Ključni problemi u invalidskom pokretu na nacionalnom nivou, kazao je Stošić su teža zapošljivost, a na nivou grada istakao izdvajanje nedovoljno sredstava za rad organizacija i povećanje cene zakupa prostorija.

Grad Kragujevac prošle i ove godine zbog obaveza po kreditu ima specifično stanje u gradskom budžetu, što je ugrozilo mnogo njegove pozicije, ali sam apsolutno saglasan sa tim da ugrožene socijalne grupe ne treba da budu te na kojima se štedi, kazao je gradonačelnik Dašić. Ove godine to maramo, ali već sledeće sredstva u gradskom budžetu namenjena za rad organizacija osoba sa invaliditetom, biće uvećana poručio je gradonačelnik.

Sastanku je prisustvovala i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je predočila da je Gradska uprava već preduzela mere po pitanju povećanja cena zakupa prostorija a u izradi je predlog izmene odluke koje će se naći na nekom od sledećih sednica gradskog parlamenta.

Današnji susret bio je i prilika da predsednik Saveza slepih Srbija najavi obeležavanje 75 godina od osnivanja ove organizacije, kao i 50 godina postojanja biblioteke za slepe koja sa 90 hiljada bibliotečkih jedinica, od toga 50 hiljada na Brajevom pismu i 40 hiljada u zvučnoj tehnici, predstavlja jednu od najvećih na Balkanu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu