100 MILIONA ZA ULEPŠAVANJE KRAGUJEVCA: Novi centralni trg, obnavljanje 22 fasade, a to nije sve - iKragujevac


Vesti

Trg vojvode Radomira Putnika zauzima posebno mesto u istoriji i životu Kragujevca, a kako je gradonačelnik Nikola Dašić potvrdio, uskoro će dobiti novi, moderni izgled.

Trg je smešten između dva reprezentativna objekta Zgrade suda iz 1903. godine, nepokretnog kulturnog dobra - spomenika kulture od izuzetnog značaja, i Bloka "Moskva" koji predstavlja simbol otmenosti i začetka nove čaršije.

Spomen-obeležje vojvodi Radomir Putniku, delo našeg vajara Nikole Koke Jankovića, otkriveno je 31. oktobra 1992. godine. Od tada do danas prošlo je skoro 30 godina. Trg vojvode Radomira Putnika delio je sudbinu Kragujevca i Kragujevčana, sve uspone ali i padove. Grad, koji je u tom periodu dobio epitet "dolina gladi", odavno se oporavio, uspravio i vratio ugled koji mu pripada. Pozicionira se kao nezaobilazni centar metalske industrije koji prati trendove i polako postaje poznat i priznat i u IT sektoru.

- Među brojnim projektima, započeli smo i osmišljavanje novog koncepta Trga Radomira Putnika, odnosno povezivanje i integrisanje sa postojećom pešačkom zonom i stvaranje jedinstvenog prostora. Želimo da naš trg učinimo još lepšim, da ga drugačije koncipiramo i da postane novo središte javnog života, uz poštovanje istorije i razvoja prostora oko Trga - kaže gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Prednost rešenja je i ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda. Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Struka je odlučila da se formiraju dve kružne parterne fontane u osovini trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Grad Kragujevac realizuje ovaj projekat u saradnji s Univerzitetom i JP "Urbanizam" Kragujevac.

- Prvi put smo okupili na jednom mestu renomirane stručnjake u oblasti urbanizma i arhitekture koji su izabrali najkvalitetnije od tri ponuđena rešenja. Reč je o veoma ozbiljnoj odluci koja bi trebalo da doprinese umivanju centra grada. Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koje takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada.

U nameri da vrati stari sjaj strogom centru, Grad Kragujevac obnoviće i fasade na objektima koji su spomenici kulture. Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od njih ugrožavaju i bezbednost korisnika. Studijom "Revitalizacija fasada u starom gradskom jezgru", koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, identifikovana su 22 objekta, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića - Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

- Odlučili smo da u ovoj godini izdvojimo oko 100 miliona dinara da bismo konačno krenuli u ulepšavanje grada. Mislim da je bilo krajnje vreme za taj posao. U prvoj fazi, od ukupno 22 fasade, očekujemo da završimo devet u ovoj godini. To su naša nepokretna kulturna dobra, a prioritet je utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, ceneći stepen oštećenja. Preduzimanjem mera tehničke zaštite fasada ispunićemo zakonom ustanovljenu obavezu da sačuvamo kulturno nasleđe grada koje uživa posebnu zaštitu - kazao je Dašić.

Na ovaj način fasade s početka 20. veka biće ne samo sačuvane u originalnom, odnosno izvornom izgledu stilskih odlika i dekorativnih elemenata, već će tako uređene i osvetljene postati ukras našeg grada, poručio je Dašić.

Šta se tačno radi?

Transformacija saobraćajnih ulica i uličnih parking mesta u pešačku zonu - trg
Formiranje 2 kružne parterne fontane u osovini Trga vojvode Radomira Putniкa
Formiranje 2 linijske parterne fontane između zgrada Moskve i Zlatne ruže
Povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu
Proširenje zelenila
Proširenje zone spomenika vojvodi Radomiru Putniku

 

Izvor: Blic 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu