Gradonačelnik Nikola Dašić: Kragujevac na istorijskoj prekretnici - iKragujevac


Vesti

Neverovatan intervju gradonačelnika Nikole Dašić za lokalni portal ''ucentar''.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, u intervjuu za portal ''ucentar' pozvao je sve relevantne činioce, ugledne privrednike, javne radnike na široku debatu oko političko ekonomske situacije u Kragujevcu u trenutku kada naš grad čekaju najveće investicije.

Takvi sastanci postoje gotovo od samog početka ovog mandata. Imao sam, a i dalje imam često, priliku da o razvojnim temama razmenjujem stavove sa najuglednijim ekspertima, privrednicima, crkvom, opozicijom i svim drugim ozbiljnim stubovima našeg društva ili istaknutim pojedincima. Razgovaramo o zauzimanju jedinstvene strategije u jednoj otvorenoj razmeni mišljenja. Dobro je što svi prihvatamo odgovornost i shvatamo koliko je sve ovo dugoročno gledano važno za Kragujevac, za našu decu. Preko pola milijarde evra direktnih investicija jesu dobar povod za ozbiljnost, da budemo na visini zadatka koji nas čeka. Stičem sve više utisak da možemo da zanemarimo partijske, lične i sve druge interese i stavimo se u službu razvoja našeg grada. U svakom slučaju željan sam kvalitetnih razmišljanja svih onih koji žele da uzmu svoje učešće u važnim temama za naš grad. Po prirodi uvek sam umeo da saslušam i znam da cenim stručne stavove ljudi koji praksom potvrđuju svoju kompetentnost, zanje i viziju. - kazao je Dašić.

U razgovoru je izjavio da ne očekuje pohvale od opozicije, da već ima svoju stabilnu karijeru kojoj će se jednom vratiti, a da je sada trenutak da pomogne svom gradu  svojim maksimalnim angažovanjem kako bi postigao najbolje rezultate. 

Dašić kaže da prihvata sve ozbiljne argumente koji mogu da budu konktruktivni. Dok, sa druge strane stvaranje afera tamo gde ih nema, ili spinovanje u trenucima kada grad rešava neke stvari koje pola veka nisu krenule sa mrtve tačke, jeste neozbiljno i štetno. Jednostavno to zna da krade vreme koje je nepovratno.

Neće Nikola Dašić, niti Aleksandar Vučić koji ima rešenost da Kragujevac postavi na stratešku poziciju koju zaslužuje u srpskoj istoriji i po geopolitičkom položaju, odneti sa sobom ni Data centar, ni Palatu pravde, ni obilaznicu, ni deponiju, ni 259 kilometara kanalizacione mreže, ni stanove za pripadnike snaga bezbednosti, ni zgradu Centra izvrsnosti koja će biti završena i još desetak kapitalnih projekata. Ostaće to ovde u srcu Šumadije zauvek, - izjavio je Dašić.

Na temu rekonstrukcije Gradske tržnice i gradnje na jezeru Bubanj gradonačelnik je izjavio da će mnogi biti iznenađeni raspletom, policija završava istragu i niko nije zaštićen.

Naprotiv, kao gradska urpava stavili smo se na raspolaganje istražnim organima i insistirali da se sve detaljno istraži podnošenjem odgovarajuće prijave tužilaštvu još u septembru. Zgrada tržnice je zaštićeno kulturno istorijsko dobro Kragujevca i niko nema pravo da se sa tim igra, a očigledno neko jeste čim danas imamo obrušen deo zida tržnice. Gradnja na jezeru „Bubanj” je nasleđeno stanje i grad je pokrenuo inicijativu Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije da se taj naš park proglasi zaštićenom zonom. Ukoliko traženo Zavod i sprovede tu zaštitu teško da će bilo ko moći u budućnosti da ukine ili zanemari. U isto vreme sam trpeo kritike opozicije da u ovom slučaju radim u interesu investitora, kao i kritike samog investitora da radim protiv njih. Mislim da je sada sasvim jasno kako su se pojedine opozicione stranke malo zaigrale sa optužbama i pozivima na odbranu jezera Bubanj, kao što je i investitor pogrešno protumačio pomenutu inicijativu zaštite jezera. Moj zadatak je da štitim opšti interes Grada, u okviru kojeg se svakako nalazi i zaštita naših kulturnih, prirodnih i drugih dobara. S druge strane, iako nismo u obavezi, spremni smo da kroz razmenu zemljišta pomognemo investitoru da svoju ideju realizovanja poslovno stambenog objekta u visini P+7 realizuje na nekoj drugoj lokaciji koja je u vlasništvu grada i pogodna je za gradnju te ili veće spratnosti. Ipak, nismo u mogućnosti da za vrednost zemljišta prihvatimo bilo šta više od onoga koliko je upravo to zemljište investitor platio jer bi se na taj način realizovao profit iz transakcije sa Gradom. To u odnosima dobre volje ne bi trebalo da bude krajnji cilj bilo kome. U suprotnom mi ne možemo zabraniti nikom da uživa u pravu svojine, ali se gradnja može ostvariti isključivo i jedino u skladu sa planskim dokumentima grada Kragujevca. Ucene i pritisci sa bilo koje strane nisu prihvatljivi ni za grad, ni za državu, - poručio je gradonačelnik.

Aktuelna direktorka JSP je iskusan ekonomista, ali i pravnik i verujem da je kao i svaki direktor svesna svojih obaveza i prava. Ukoliko se u bilo kom trenutku utvrdi postupanje suprotno zakonima naše države ti isti zakoni propisuju i sankciju. Kao i za svakog drugog direktora i u ovom slučaju važe ista pravila – bez zaštićenih. Voleo bih da se tome prida pažnja ukoliko nadležne institucije utvrde bilo kakvo protivpravno postupanje, poručio je Dašić.

Gradonačelnik je izjavio da se nije odrekao svog kuma Radomira Nikolića, sa kojim je odrastao zarad odobravanja javnosti ili političke karijere.

Na pitanje zašto je zamenio kadar Radomira Nikolića odgovorio je da u gradskoj upravi i javnim preduzećima ima više kadrova iz vremena Veroljuba Stevanovića i da o tome niko ne priča.

Mnoge sam i promenio u poslednjih 7 meseci mandata i menjaću još, ali po drugim kriterijumima. Za mene lično postoje dobri i loši operativci. Rade se analize i ništa se ne seče preko noći. Gradska uprava je složen sistem, vitalan da bi sve blagovremeno funkcionisalo. Ne može se odjednom zameniti sav kadar, nastao bi haos. Još važnije to nije ni potrebno. Iako u sistemu dobar deo zaposlenih ne smatra da ih građani plaćaju i ne smatraju da su dužni ozbiljno da se pomuče kako bi primili tu zaradu, činjenica je da nam grad funkcioniše. To znači da ovde ipak ima velikih boraca i radnika koji iskreno preuzimaju odgovornost na sebe iako su realno potplaćeni u odnosu recimo na komunalni sektor, - izjavio je gradonačelnik.

Na konstataciju novinara, da je član Gradskog veća za komunalne delatnosti Vladimir Maksimović odgovaran za to što su građani platili 187 hiljada evra „penala“ EBRD, gradonačelnik je kazao da je to diskutabilno, da tih godina nije bio uključen u gradske poslove, tako da ne može da tvrdi čija je tačno krivica u izboru ili u sporoj realizaciji projekata.. Činjenica jeste da su za EBRD odabrani imovinski nerešeni projekti i da nadležne službe tu imovinu nisu uspele dugi niz godina da očiste kako bi se kredit povlačio u skladu sa rokovima.

Važno za projekte iz EBRD je da je imovina gotovo potpuno uređena sada, da su u toku radovi na mnogim vitalnim saobraćajnicama i da će svi građani osetiti benefite od upotrebe istih. Što se Maksimovića tiče u ovom mandatu ima jasno određene projekte koje vodi, a ja sam po prirodi opterećen efikasnošću i dinamikom, tako da od njega samog zavisi kako će se pokazati. Upravo isto pravilo koje važi i za sve druge većnike i funkcionere, porucio je Dašić.

Na konstataciju da su dvojica visokih funkcionera podneli ostavke posle tri meseca od imenovanja, Vladimir Dobi i Ivan Marković, gradonačelnik kaže da je već u prom mesecu mandata izjavio nekoliko puta da ko ne može da isprati ritam iz bilo kog razloga koji ne mora po pravilu da bude loš može da se isključi. Kaže da je  svoju porodicu, sebe i svoju karijeru izložio ozbiljnom pritisku koji nosi funkcija gradonačelnika i ne želi da to bude uzaludno.

Desetine kapitalnih projekata moramo da iznesemo ekspresno. Ko nema pleća to da iznese poštujem, ko ima dobrodošao je, - poručio je.

Na temu polnog uznemiravanja radnica iz Gradske uprave od strane visokog funkcionera, gradonačelnik kaže da su postupili odgovorno i u skladu sa pravilom da zaštićenih nema. 

Pravobranilac je po obraćanju pomenutih zaposlenih, o celom slučaju obavestio nadležno tužilaštvo. Brat sam dve sestre, otac tri ćerke i naravno da na takve optužbe mi nije palo na pamet da zažmurim. S druge strane na nama nije ni da sudimo, niti da sprovodimo istragu i još uvek nemam informaciju da je do sada podignuta optužnica. Pomenutog funkcionera dugo poznajem, na mene je uvek ostavljao utisak ozbiljnog i zrelog čoveka i verovatno bi me duboko razočaralo ukoliko se utvrdi suprotno. U svakom slučaju smatram da od bilo kakvog progona moraju da budu zaštićene i dame iz gradske uprave koje su izvršile prijavu i lice koje optužuju, sve dok istražni i sudski organi ne utvrde istinu.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Radomirom Nikolić, izjavio je da su njih dvojica odrasli zajedno, i da su u odličnim odnosima. Viđaju se nešto ređe nego što bi voleli, zbog mnogobrojnih obaveza. 

Da odagnam spekulacije Radomir je apsolutno svoj čovek, kao što sam i ja svoj čovek. Svako od nas radi stvari na neki svoj način, u skladu sa sopstvenim iskustvima, navikama i senzibilitetom, ali ono što je najbitnije ne mešamo se jedan drugom u poslove jer nam ne pada na pamet da kvarimo dugogodišnje prijateljstvo, - rekao je Dašić.

Na kraju razgovora gradonačelnik je poručio da se Kragujevčani nalaze na istorijskoj prekretnici, i da ne smemo da propustimo tu priliku, treba da volimo svoj grad, da radimo, gradimo, zapošljavamo...

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu