Počela bitna sednica Kriznog štaba: Da li će mere biti ublažene ili sve ostaju na snazi - iKragujevac


Vesti

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je u 8 sati u Palati Srbija.

Nema nagoveštaja da bi danas moglo da dođe do popuštanja postojećih mera, iako se spekuliše da bi mogle da budu ublažene za ugostitelje, tačnije da mogu da se otvore i da rade do 18 sati.

Kako je Telegraf.rs juče objavio, medicinski deo štaba tražiće da mere koje su na snazi ostanu bar do sledeće nedelje.

- Naš stav je da bi ovako trebalo da ostane do sledeće nedelje, a onda da sagledamo epidemijsku situaciju, vidimo šta smo uradili, i eventualno pustimo ugostiteljske objekte i tržne centre da rade pod određenim merama - rekao je izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba.

U nedelju je, da podsetimo, nakon konsultacija medicinskog dela štaba i premijerke Ane Brnabić, odlučeno da se, pored prodavnica prehrambene robe, otvore i radnje drugih delatnosti, a jedino su ostali zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri.

Potpuno zatvaranje više nije tema, a o tom zahtevu, epidemiolog Predrag Kon, član štaba rekao je da razume zašto do toga nije došlo. Kada je reč o ugostiteljima i popuštanju mera, on je kazao da je otvaranje bašti realan zahtev u nekoj perspektivi.

- Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani, Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Vi ako hoćete to da sprovodite, i te kako možete. Restorani su mesto dokazano naučnim istraživanjima kao mesto gde se najvše ljudi zaražavaju. Ne šire ugostitelji zarazu, već mesta okupljanja. Pevanje je važan faktor, kapljice mogu da idu i do 12 metara. Niko ne pokušava da peva s maskama - objašnjava doktor Kon i dodaje:

- Pitaju, da li je to naučno dokazano da se zaražava. Zar neko misli da smo mi idioti?! Kada pitate nekoga gde je bio, kako se zarazio, dođete do toga da je bio na nekom takvom mestu.

I predsednik Aleksandar Vučić je juče rekao da je lako reći "zatvoriti sve", te dodao da je u tom smislu zahvalan lekarima na razumevanju.

Peti u Evropi po broju novih obolelih

Inače, direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša kazao je juče da epidemijska situacija u našoj zemlji ozbiljna , da je Srbija peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana, da se intenzivno širi britanski soj korona virusa i da je neophodno da se sprovode mere. Na pitanje do kada bi mere trebalo da budu na snazi, rekao je: "Dok ne daju rezultate".

- Što se više pridržavamo mera, ranije će biti vidljiv rezultat. Ako nećemo da poštujemo mere, onda ovakva situacija ne da će da traje, nego će se pogoršati - upozorio je Ivanuša i podsetio da su mnoge države uvele ponovno potpuno zatvaranje i policijske časove.

- Zato pozivam ljude da poštuju osnovne mere, jer je to osnov snega. Ako ne, doći će još oštrije mere jer će situacija da se pogorša - rekao je.

Koliko je lekarima u crvenim zonama teško najbolje govore njihove izjave koje do pre dve nedelje nismo mogli da čujemo a čiji smo sada svedoci.

Tako je juče direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac prof. dr Predrag Sazdanović rekao da je država obezbedila sve za lečenje kovida, ali da će oni koji negiraju strah od koronavirusa morati sami da obezbede svoje grobno mesto, pošto ovaj virus ubija.

- Moramo da pošaljemo jasnu poruku da ono što se sad nama dešava je celokupan presek naše zajednice. Svi smo zajedno u ovome i u zajednici je prirodno da postoje oni koji su skloni da ne veruju, skloni su da izmišljaju. Možda bismo mogli da pričamo o strahu, da u podsvesti svega ovoga što smo svesni, i internet zajednice i ovih demonstracija nesrećnih koje su bile za vikend, postoji strah - naveo je Predrag Sazdanović u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema poslednjim informacijam, korona je za 24 sata potvrđena kod 5.475 osoba, a istovremeno je preminulo 36 pacijenata. Testirano su uzorci 18.158 osoba.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 6.187 pacijenata, od kojih 238 diše pomoću respiratora.

Od početka epidemije do danas kovid 19 je potvrđen u 561.372 slučaja, od ukupno testiranih 3.295.548 osoba. Uzeo nam je 5.002 života. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu