Dok su se mnogi danas smrzavali, ovaj Kragujevčanin je ronio u Šumaričkom jezeru (VIDEO/FOTO) - iKragujevac


Vesti

Istorija ronjenja stara je koliko i ljudski rod. Razlozi za ronjenje su se menjali, u početku se u dubine išlo zbog hrane, a kasnije da bi se istražili potopljeni ostaci ili približili neprijateljskom brodu.

Ljudsko telo je prilagođeno vodenom okruženju i u vodi se oseća kao kod kuće – barem neko vreme. Kad uronimo, dolazi do fizioloških promena u organizmu.

Metabolizam se tada usporava radi štednje energije i kiseonika, a pluća se skupljaju na četvrtinu uobičajene zapremnine.

Dok se danas neko smrzavao na 4°C, nakon toplih martovskih dana, ekipa našeg portala usnimila je ronioca na Šumaričkom jezeru.

Kragujevčanin, ronilac Ivan Stanković vežbao je danas na Šumaričkom jezeru, u kome temperatura vode iznosi svega 3 stepena. 

Ivan se sprema za polaganje ronilačkog ispita koji će se održati u Egiptu.

Iz mutne i hladne vode Šumaričkog jezera zaroniće u tople i bistre vode Crvenog mora.

Blagosloven čistim i toplim Crvenim morem, Egipat predstavlja jednu od najboljih destinacija na svetu kada se radi o ronjenju sa bocom i upoznavanjem podvodnog sveta.

Temperatura vode Crvenog mora u zimskim mesecima uglavnom ne pada ispod 20°C, dok je u letnjim mesecima ona oko 30°C.

Kako nam je baba marta danas pokazala zube, šetača na Šumaričkom jezeru bilo je malo, ipak onom malom broju koji su bili ovaj strastveni ronilac privukao je pažnju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu