Krizni štab u petak, tema pooštravanje mera: Medicinski deo ne odustaje od potpunog zaključavanja - iKragujevac


Vesti

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana u petak, potvrđeno je Tanjugu u vladi. Sednica će biti održana u 15.00 sati.

Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na toj sednici trebalo bi da bude doneta odluka o eventualnom pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Medicinski deo Štaba je za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, za šta se i založio na prethodnoj sedici u ponedeljak, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za par dana.

Ranije danas, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da je Srbija daleko od uvođenja vanrednog stanja, jer je to procedura.

- Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudli. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo. Mi smatramo da su ovako blage mere nedopustive - rekao je Kon za tv Prva.

Upitan šta će medicinski deo Kriznog štaba tražiti na sledećoj sednici štaba, Kon kaže da neće odustati od onoga šta su i tražili - minimum zatvaranja na sedam dana, iako je svima jasno da bi trebalo tako da bude i više.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ne misli da smo blizu vanrednog stanja, ali je istakao da su lekari u pravu i da svi moraju da budu mnogo disciplinovaniji.

U Srbiji je juče registrovano 4.157 novih slučajeva korona virusa, od testiranih 16.743 uzoraka, a preminulo je 16 pacijenata.

U bolnicama trenutno se nalazi 4.031 pacijent, od kojih je 168 na respiratorima.

Po broju zaraženih prednjači Beograd, u kojem je juče bilo 1.214 novoobolelih, ali je porast broja zaraženih primetan i u Novom Sadu i Nišu, Kragujevcu.

Za prethodni vikend, Krizni štab je doneo mere, koje su podrazumevale da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu