Fond za zaštitu životne sredine u Kragujevcu 9,7 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Nakon pribavljene saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine Gradsko veće na sednici održanoj 1. marta donelo je Program raspodele sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Najviše sredstava, nešto preko tri miliona dinara, odobreno je za kontrolu kvaliteta vazduha koja podrazumeva sistematsko merenje imisije osnovnih i specifičnih zagađujućih materija poreklom iz stacioniranih izvora i izduvnih gasova motornih vozila. Za izradu plana kvaliteta vazduha radi smanjenja štetnih posledica po zdravlje ljudi biće utrošeno 1,2 miliona dinara. U obrazloženju je navedno da prema Godišnjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine za 2019. godinu Kragujevac ima treću kategoriju kvaliteta vazduha zbog prekoračenja granične vrednosti za suspendovane čestice PM, koje nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Za monitoring alergenog polena u vazduhu koje je počelo krajem februara i traje do novembra biće izdvojeno 550 000 dinara, a za ispitivanje kvaliteta površinskih voda na reci Lepenici, nizvodno od Kragujevca i utvrđivanje nivoa zagađujućih materija 45 000 dinara.

Za kontrolu i zaštitu prirode, biodiverziteta i javnih zelenih površina odnosno održivo upravljanje prirodnim resursima namenjeno je 100 000 dinara, dok je 400 000 opredeljeno za kontrolu i zaštitu zemljišta. Kontrola i zaštita od buke koja se obavlja na šest mernih mesta u zonama odmora i rekreacije, pored prometnih saobraćajnica, gradskog centra, u zoni industrije, stambenoj i bolničkoj zoni planirano je 270 000 dinara.

Značajna sredstva 1,5 miliona dinara izdvojeno je i za edukaciju, promociju i popularizaciju zaštite životne sredine.

Gradsko veće je utvrdilo i predlog odluke o određivanju pravca dela državnog puta prvog B reda 24 i uputilo u skupštinsku proceduru. Nakon pribavljene saglasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pravac dela državnog puta koji čini asfaltna kolovozna konstrukcija širine od 6,50 do 23 metra u dužini 3,9 km, proći će kroz naseljeno mesto Kragujevac, iz pravca Batočine ka pravcu Kraljevo, ulicama Avalska, Milentija Popovića, Radoja Domanovića i Bulevarom kraljice Marije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu