Veća podrška za mala poljoprivredna gazdinstva - iKragujevac


Vesti

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, Aleksandar Bogićević sa saradnicima, posetio je Kragujevac. Na sastanku sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem kome su prisustvovali i Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici Poljoprivredne stručne savetodavne službe Kragujevac, Centra za strna žita i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, najavljeni su državni programi podrške za poljoprivrednike.

Prema rečima pomoćnika ministra poljoprivrede, Aleksandra Bogićevića, u planu je veća podrška za mala poljoprivredna gazdinstva koja čine 80% gazdinstava u Srbiji. Pokazalo se da oni teže dolaze do subvencija, jer nemaju finansijsku moć da se pokrenu. Gradonačelnik Nikola Dašić je istakao spremnost grada da pruži svu potrebnu podršku malim gazdinstvima da se na vreme informišu o svim aktuelnim konkursima kako bi iskoristili podsticajne mere. Da bi poljoprivrednik konkurisao, biće potreban ozbiljan biznis plan u čemu će im stručnu pomoć pružiti poljoprivredne stručne službe.

Što se tiče subvencija, u pitanju je projekat sa Svetskom bankom, za koji ćemo ove godine raspisati javni poziv, tkz. 50-40-10. To konkretno znači da država daje 50% učešća, 40% se obezbeđuje preko komercijalnih banaka, a 10% je učešće samog poljoprivrednika. Projekat traje četiri godine, svake godine će biti sve više sredstava, što pruža veće šanse za poljoprivrednike. Što se tiče nacionalnih mera za podsticaj razvoja poljoprivrede, imamo u ovoj godini nastavak finansiranja stočarstva, gde će biti izdvojeno oko 300 miliona dinara za nabavku osnovnog stada, finansiranje voćarstva i vinogradarstva , proizvodnja vina i rakije gde će biti izdvojeno preko 400 miliona dinara. U okviru IPARD programa biće raspisane mere 1 i 3, nabavka mehanizacije i nabavka opreme i izgradnja objekata, i mera 7 a to je razvoj ruralnog turizma. U oblasti ruralnog turizma, Srbija ima veliki potencijal. Na prošlogodišnjem konkursu vladalo je veliko interesovanje, dobili smo 309 predloga projekata tako da ove godine očekujemo još veće interesovanje – najavio je Bogićević.

U okviru pripreme programa IPARD 3, iz ovog ministarstva najavljuju akreditovanje nove mere koja predviđa podršku izgradnji komunalne infrastrukture u selima. Prvi konkurs na koji će moći da se jave opštine i gradovi, očekuje se sledeće godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu