Počela sednica Kriznog štaba za borbu protiv korone: Biće doneta konačna odluka o radu za vikend - iKragujevac


Vesti

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je u 8 sati u Palati Srbija, a očekuje se da članovi donesu nove mere koje će važiti, pre svega za vikend.

Nakon prošle sednice, koja je održana u sredu, odmah je rečeno da će danas biti donete mere, pre svega oko rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ali i oko škola. Tada je samo doneta odluka da se dodatno pojača kontrola u ugostiteljskim objektima, a pogotovo u zimovalištima.

U međuvremenu se moglo čuti niz predloga, koje bi mere mogle da važe za ovaj predstojeći vikend, od toga da će se radno vreme tržnih centara skratiti do 16 časova, do toga da će raditi samo prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke i benzinske pumpe.

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš poručio je da bi ljudi trebalo da se spreme - jer će na ovoj sednici mere sigurno biti pooštrene.

Epidemiolog i član Štaba dr Predrag Kon rekao je juče da je jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a da je ostavljeno da se to "iskristališe" i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava i neophodno je maksimalno pojačati kontrolu.

I imunolog dr Srđa Janković ukazao je da su vikendi veliki problem, a da je predlog da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice.

- Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno - rekao je Janković za RTV.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog kazao je da je jedan od predloga da tržni centri vikendom rade do 16 časova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu