"DECA NISU ODUZETA ZATO ŠTO JE TO NEKOME BIO HIR": Ministar Dmitrović o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca - iKragujevac


Vesti

"Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem", rekao je ministar zadužen za brigu o porodici i demografska pitanja Ratko Dmitrović, komentarišući slučaj Đorđa Joksimovića iz Kragujevca kojem su dece oduzeta pre pet godina.

“To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje… Ali sad niko ne spominje tu decu. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu”, rekao je Dmitrović gostujući na Televiziji Prva.

On je podsetio da “jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku”. Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud, napominje ministar.

“Ko bi tu imao motiv, da oduzme decu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj… Do te mere se banalizuje bol tog čoveka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima “, naveo je Dmitrović.

Nedavno televizijsko emitovanje filma “Otac” reditelja Srdana Golubovića, aktuelizovalo je priču o “stvarnom ocu” Đorđu Joksimoviću (50) iz Kragujevca, koji se skoro šest godina bori za starateljstvo nad tri maloletne ćerke i njihov povratak iz hraniteljske porodice. Slučaj ovog oca, uzdrmao je celu Srbiju, a u preispitivanje svih okolnosti koje su dovele do oduzimanja dece, uključila su se nadležna ministarstva i zaštitnik građana. Đorđe za Nova.rs sa optimizmom kaže, da su se sada stvari pomerie sa “mrtve tačke” i da prvi put nazire kraj svojoj agoniji.

Zbog čega su Đorđu oduzeta deca?

Centar za socijalni rad iz Kragujevca, u martu 2015. godine smestio je decu u hraniteljsku porodicu, zbog nemogućnosti da se biološki roditelji brinu o njima. Navodno je, prema svedočenju komšije, nevenčana supruga Đorđa Joksimovića i majka devojčica, viđena kako u obližnjoj reci pokušava da udavi decu. Prema prijavi Centra, majka je odmah smeštena na Psihijatrijsku kliniku i od tada se nalazi na lečenju u jednoj ustanovi.

Đorđe negira da je njegova supruga pokušala da udavi decu, ali kaže da je imala psihički slom i dodaje da se navodi iz presude, u kojima se kaže da porodica “ne može da se stara o deci” odnose na suprugu, a ne na njega. Od početka je tvrdio da može da brine o devojčicama i zbog toga je krenuo u borbu za povratak svoje dece.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu