NOVE MERE: Svim građanima po 60 evra, minimalac, 600 evra za prevoznike - iKragujevac


Vesti

Slede četiri mere za privredu, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije rekao je da nove mere predviđaju direktnu podrška privatnom sektoru i da je doneta odluka da se da tri puta po pedest odsto minimalne zarade koja će biti isplaćivana od 1. aprila.

Ovo obuhvata preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, a kako je naveo, još se odlučuje o velikim preduzećima.

- Biće to tri puta po 50 odsto minimalne zarade, jedan i po minimalac u tri meseca raspoređen. Druga mera je pomoć autobuskim prevoznicima, po 600 evra u narednih šest meseci po autobusu, jer su oni najugriženiji. Treća je mera za očuvanje likvidnosti, odnosno da se prošili šema, a četvrta pomoć svim građanima - rekao je Vučić.

Mera za očuvanje likvidnosti privatnog sektora, kako je najavio, znači za još 500 miliona evra da se proširi garantna šema gde će država da prihvati dodatni rizik.

- Mera koje će se odnositi na povećanje potrošnje, odnosno, doneli smo odluku da svim građanima Srbije u maju damo 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra, dakle oni će mimo penzija dobiti 110 evra - najavio je Vučić.

- Ukupan paket mera je dve i po milijarde evra - rekao je on.

"Neki ministri nisu potrošili to što su tražili. Ljut sam"
Nezadovoljan sam radom pojedinih ministara koji nisu potrošili novac koji su tražili, a što utiče na BDP, naveo je predsednik Srbije.

- Ne možemo da bacamo novac kao iz ćupa, a da nemamo rast. Ljut sam malo po tom pitanju, i zamoliću premijerku da se time pozabavi - rekao je on.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu