Da li Kragujevcu preti novi, jači zemljotres? Mnogi uznemireni zbog Petrinje - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je danas u 11.51 pogodio zemljotres magnitude 3.3 jedinica Rihterove skale. Kako je na svom sajtu objavio Seizmološki zavod Srbije, intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Seizmolog Slavica Radovanović kaže za Telegraf.rs da je prostor u kojem se ovaj zemljotres desio bio seizmički aktivan, a da se tu, inače, dešavaju ovakvi udari.

- Sada je takva situacija da su svi uznemireni zbog Petrinje, inače, ne bi se ni primetio. To je zemljotres magnitude 3,3, takvih i jačih je bilo i prošle godine u Srbiji. Prostor u kojem se desio je takav, da se u njemu takvi zemljotresi dešavaju - objašnjava Slavica Radovanović, inače bivša direktorka Seizmološkog zavoda Srbije.

Na pitanje da li može da dođe do jačeg podrhtavanja tla u Kragujevcu, ona kaže da tako kratkoročne prognoze ne mogu da se daju.

- Ne može da se kaže ni da li ima šanse za jači udar, ili nema. Prognoze kratkoročne se ne daju. Taj prostor je bio seizmički aktivan, ništa nije neobično za taj prostor, magnituda je mala, videćemo šta će se dešavati, treba da se prati - kazala je ona za Telegraf.rs.

Meštani kažu da se zemljotres osetio dobro, ali da nije dugo trajao.

- Iznenađenje, kratko je bilo, nije jak, ali pomerio me je sa kreveta - jedan je od komentara Kragujevčana.

- Kao eksplozija u dubini se čulo, bio na terasi, za sekundu prošao talas - naveo je drugi.

- Osetilo se jako ali nije trajalo dugo - bez štete - napisao je još jedan Kragujevčanin.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu