"Moramo očuvati mere": Krizni štab doneo odluku da sva pravila ostaju i dalje na snazi - iKragujevac


Vesti

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održala se u Palati Srbije. Na njoj su se javnosti obratili prof. dr Branislav Tiodorović i imunolog Srđa Janković.

U javnosti se pojavila informacija da je Grčka uvela kovid pasoš, te je pokrenuto pitanje da li Krizni štab razmišlja da to uradi i Srbija.

- Podatak da je Grčka uvela kovid pasoš nije tačan. Oni su otvorena zajednica i moraju da računaju na ostali deo sveta i ako uvode ograničenje, dovode u pitanje ekonomiju. Mi o tome nismo danas razgovarali na sednici.

Razgovarali smo o epidemiološkoj situaciji i ovo poboljšanje ne treba da shvatimo kao da smo bezbedni. Svi smo svesni da treba da očuvamo epidemiološku situaciju i mere naročito zbog toga što nam vakcinacija dobro ide - kazao je Tiodorović.

Vrlo je važno da očuvamo ove mere, napomenuo je Tiodrović.

- Da se u što mirnijim uslovima možemo vakcinisati u što većem broju i što kraćem roku . Cilj nam je da pored imuniteta prirodnim putem, kolektivni imunitet steknemo i vakcinacijom za oko dva, tri meseca - istakao je dr.

O popuštanju mera još uvek nema govora napomenuli su članovi Kriznog štaba.

Ruska i kineska vakcina i evropska komisija
Za vakcinu Sputnik dokumentacija je predata a za kinesku nije, istakao je Srđa Janković.

- Ne mogu da govorim kakvo će biti rešenje evropske komisije ali verujem da će sve vakcine koje ispunjavaju kriterijume biti odobrene. Sve drugo bi me razočaralo - kaže Janković.

Kontraindikacija vakcine
Sama alergija na penicilin nije kontraidikacija da se ne primi vakcina, istakao je Janković i napomenuo da mora da se pojasni šta je kontraidikacija za primanje vakcine a šta nije.

Trudnice i vakcina

- Nijedna od raspoloživih vakcina nije ispitivana kod trudnica i zato se ne vakcinišu. U svetu se desilo da su žene vakcinisane jer nisu znale da su trudne i kod njih se nije pojavio nikakav problem. Mi nemamo na osnovu kojih studija da kažemo da je za njih vakcina bezbedna, što ne znači da nije - objasnio je Janković.

Neželjene reakcije na vakcinu
Do sada je zabeleženo 20 reakcija ali nijedna nije bila opasna.

- Ne smeju da se vakcinišu ljudi koji imaju teške alergije i alergije na sastojke vakcine - istakao je Janković.

Za oko dva do tri meseca dolazimo do kolektivnog imuniteta
- Svaka prognoza kod ove bolesti je vrlo teška. Ja sam možda optimistično rekao da ćemo za to vreme da steknemo kolektivni imunitet. Da bismo što pre izašli iz krize moramo da poštujemo mere i da proširimo vakcinaciju. Možda ćemo do kraja proleća imati stabilizovanu situaciju - kazao je Tiodorović.

Ne smemo da shvatimo da smo sigurni jer je počela vakcinacija i zato mere moraju da se poštuju, napomenuo je Tiodorović.

Nepokretne ili teško pokretne osobe i vakcinacija
- Postoji više načina da se organizuje vakcinacija pokretnih i nepokretnih. U Beogradu je npr organizovan prevoz - objasnio je Tiodorović.

Članovi Kriznog štaba sastali su se danas u 13 časova, a glavna tema bila je vakcinacija u Srbiji, kao i, naravno, epidemiološka situacija.

Vakcinacija u Srbiji
Radi brže imunizacije, od danas će biti uvedeno da svaki zdravstveni radnik može da se vakciniše s dostupnom vakcinom na svakom mestu koje je za to određeno, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu