Počela masovna imunizacija u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Juče je u Kragujevcu počela masovna imunizacija građana kineskom vakcinom koju će moći da prime svi zainteresovani, a ne samo oni koji su pozvani nakon prijave preko portala eUprava. U Institut za javno zdravlje stiglo je 3500 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm koje su distribuirane Domu zdravlja Kragujevac. Imunizacija je organizovana na dva punkta. U Zdravstvenoj stanici broj 5 u naselju Erdoglija danas će biti vakcinisano 360 ljudi koji su se prijavili preko portala eUprava i izjasnili za Sinofarmovu vakcinu. Pored toga, svi zainteresovani sugrađani koji se nisu prijavili, a žele da prime kinesku vakcinu, to mogu da učine u Sportskoj hali Gordana Goca Bogojević.

Punkt, gde je pet ekipa angažovano za masovnu imunizaciju Kragujevčana, obišli su Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu i Vasilije Antić direktor Doma zdravlja.

U Kragujevcu je formirano 50 ekipa za vakcinaciju ( 44 doktora i 58 sestara iz Doma zdravlja i 6 doktora i 8 sestara Zavoda za medicinu rada ) koje na deset punktova mogu dnevno da vakcinišu 2100 lica. Za sve sugrađane koji nisu u prilici da se prijave elektronski, grad Kragujevac je otvorio Kol centar sa pet brojeva telefona 505 800, 505 811, 505 812, 505 825 i 505 842, gde zainteresovani mogu da se prijave za vakcinaciju. Naši operateri, nakon popunjavanja upitnika izvršiće prijavu u elektronsku bazu umesto naših sugrađana, kazala je Gordana Damnjanović. Radno vreme Kol centra je od 8 do 17 sati. Pored toga, nakon vakcinacije, operateri će proveravati zdravstveno stanje sugrađana nakon vakcinacije.

Imunizacija se danas obavlja na dva punkta u periodu od 8 do 15 sati – rekao je Vasilije Antić direktor Doma zdravlja. U skladu sa svim protivepidemijskim merama sutra i u petak vakcinacija će se obavljati samo u hali Gordana Goca Bogojević. U zavisnosti od interesovanja građana, spremni smo da otvorimo i ostale punktove.

Ukoliko je neophodno moguće je angažovati i dodatni broj ekipa iz službe opšte medicine. Narednih dana, prema Antićevim rečima, očekuje se isporuka vakcine Sputnik i vakcine proizvođača Fajzer, ali za sada nemamo informacije

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu