Četiri medicinska tima određena za vakcinisanje građana - iKragujevac


Vesti

Kragujevački Dom zdravlja spreman je za masovnu vakcinaciju stanovništva protiv Kovida – 19 i za početak imunizacije biće određena četiri medicinska tima lekara i tehničara koji će građanima posle pregleda preporučiti koju od vakcina protiv korona virusa mogu da prime.

Od početka vakcinacije Fajzerovu vakcinu primilo je 500 zdravstvenih radnika u Kliničkom centru, 50 u Domu zdravlja, 16 u Institutu za javno zdravlje, kao i 50 korisnika Gerotološkog centra.

Medicinski timovi u Domu zdravlja mogu dnevno da vakcinišu hiljadu građana.

Od kada je Institut “Milan Jovanović Batut” objavio opšti plan vakcinacije stanovništva Srbije protiv korona virusa koji bi trebalo da se odvija u tri faze, iz dana u dan taj proces dobija konkretan redosled.

Počelo je sa najugroženijima – korisnicima domova za stare, potom je nastavljena imunizacija lekara kovid sistema.

Do kraja nedelje vakcinišu se zainteresovani zdravstveni radnici, a potom će, prema planu, u red za vakcinu stati starije osobe, zaposleni u vitalnim službama javnog sektora, MUP-u, pravosuđu, obrazovanju, javnim komunalnim preduzećima.

Svima koji se prijavljuju za vakcinu Vlada Republike Srbije omogućila je izbor, odnosno izjašnjavanje da li žele da prime bilo koju vakcinu odobrenu od strane naše Agencije za lekove ili vakcinu samo određenog proizvođača takođe zvanično odobrenu u Srbiji.

Od tog trenutka postavlja se pitanje: ko i kako može da pomogne građanima da naprave pravilan izbor?

Tokom decembra u četiri kovid ambulante u Kragujevcu dnevno je pregledano i do hiljadu pacijenata, a već tokom januara taj broj je višestruko smanjen.

Prema Antićevim rečima sada se dnevno kovid jedinicama javlja od 200 do 400 ljudi.

Većinu čine pacijenti koji se javljaju na kontrolne preglede posle preležane korone.

Ukoliko se takav trend nastavi, u narednom periodu očekuje se isključenje Ambulante broj 1 iz kovid sistema i povratak redovnom režimu rada.

Uz to, kako su snežne padavine izazvale otežano kretanje, ukoliko bude ortopedskih povreda,

Antić kaže da Hitna pomoć zbrinjava na terenu, kao i da odeljenje ortopedije u Kliničkom centru prima hitne pacijente.

 

Izvor: rtk 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu