Američki marinac oduševljen Zastavinim oružjem - iKragujevac


Vesti

Urednik američkog bloga Classic Firearms i narednik Marinskog korpusa u rezervi Klint Morgan pohvalio je kvalitet naoružanja Zastava oružja iz Kragujevca.

Ono može legalno da se kupi na tržištu SAD, a naveo je da je reč o jednom od njegovih omiljenih brendova.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Morgan je analizu počeo konstatacijom da je Zastava oružje jedan od njegovih omiljenih brendova, objašnjavajući da kragujevačka kompanija postoji još od 1853. godine, kada je počela da proizvodi topove i haubice.

Američki bloger je rekao i da je prva puška sistema kalašnjikov koju je kupio bila upravo iz ponude Zastava oružja.

Prezentaciju je započeo pričom o pušci M-70, jugoslovenskoj kopiji sovjetske jurišne puške AK-47, uz pohvale za korišćenje "stare škole" drvenog kundaka, pištoljskog rukohvata i obloge cevi i gasnog cilindra. Za razliku od originalne zastave M-70, verzija za američko civilno tržište ima hromiranu cev, što dodatno podiže kvalitet i produžava radni vek oružja.

Pohvale je dobila je snajperska puška M-91 u kalibru 7,62x54R, koja se u SAD takođe prodaje u civilnoj verziji. Vojnu verziju koristi Vojska Srbije.

Morgan je pohvalio kod srpskog snajpera hromiranu cev, "pikatini" šinu za postavljanje optičko-elektronskih nišana, pouzdan sistem rada i municiju 7,62x54R koja je snažnija od najrasprostranjenije municije u SAD 7,62x51 milimetar.

Iako ga ne koriste u vojsci i policiji, američki bloger je pohvalio je pištolj EZ-9, poboljšanu verziju čuvenog CZ-999. Pištolj ima i malu "pikatini" šinu na donjem delu obloge na koje se može okačiti laser ili taktičko svetlo.

Za kraj prezentacije srpskog oružja iz Kragujevca, Morgan je ostavio automat M-21 u kalibru 5,56x45 mm NATO, koji za američkog tržište ima oznaku ZPAP-85. Kao i kod prethodnih modela pohvaljen je i dizajn, kombinacija metala, drveta i polimera.

Proizvodi Zastava oružja iz Kragujevca poznati su širom sveta, a već decenijama se prodaju u Americi.

Posredstvom firme "Century Arms" prodaju se lovačke puške i karabini, pištolji i revolveri, kao i automatske puške i snajperi prerađeni za civilno tržište. Od januara 2019. oružje se prodaje posredstvom firme "Zastava Arms USA".

 

Izvor: b92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu