Završena sednica Kriznog štaba: Medicinski deo nastavio sastanak, ovo su teme o kojima se raspravlja - iKragujevac


Vesti

Sednica Kirznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatrala aktuelna epidemiološka situacija, počela je danas u podne u Palati Srbija, a završena je oko 13 sati.

Međutim, kako javlja Tanjug, medicinski deo Štaba i dalje zaseda, kako bi preciznije definisali predlog novih mera, koji će zatim dostaviti Vladi.

Kako saznaje Tanjug, najviše se razgovaralo o dolasku građana Srbije iz inostranstva pred predstojeće praznike i pitanju da li da se uvodi obavezan PCR test i mera karantina za sve iz dijaspore koji bi došli u zemlju.

Ta mera mora biti u skladu sa važećim pravnim aktima.

Kako spekulišu mediji, danas je zatraženo da se zatvore ugostiteljski objekti i sve radnje, izuzev prehrambenih prodavnica. Međutim, takođe se govori i o tome da će se o merama definitivno odlučivati za dva dana. Jedna od mera o kojoj se, kako se spekuliše, govorilo, jeste da će se razmatrati i obavezno testiranje građana koji dolaze iz inostranstva.

Kako je ranije rečeno za "Telegraf", osim analize trenutne epidemiološke situacije, tema su bili i naši državljani koji će se za praznike vraćati u Srbiju.

Iako su mediji objavili juče da će se zatvarati granice, do toga neće doći. Razmotriće se najbolja moguća opcija da se spreči dodatni unos i širenje virusa u zemlju. Članovi su, prema najavama pričali o tome da li će se uvesti obavezan PCR test na ulazu u zemlju, ili će im se raditi antigenski test, ili je neophodno da budu pod nadzorom koji je još u septembru uveden za povratak naših iz pojedinih zemalja u okruženju.

Tema su bile i mere koje su prošle sedmice stupile na snagu, i da li već ima rezultata, ali i o tome da li treba dodatno pooštriti njihovu kontrolu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je sinoć prilikom obilaska nove kovid bolnice koja se gradi u Kruševcu da nam predstoji jedna od najtežih sedmica.

- Današnji brojevi su nam loši, predstoji nam jedna od najtežih sedmica, to je sigurno. Sutra zaseda i Krizni štab, nadležni će poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke Štaba, ali sam ih zamolio za razumevanje, jer država mora da plati i bolnice, i plate i penzije, koje želi da povećava - izjavio je sinoć predsednik Srbije.

Dodao je da će država pomoći turizmu i ugostiteljstvu, ako budemo morali da se se zatvorimo, a očigledno je, kako je rekao, da smo blizu toga.

Premijerka Ana Brnabić na pitanje da li će biti uvedene dodatne mere protiv širenja korona virusa pred novogodišnje praznike, rekla je u subotu da se svaki dan o tome razmišlja i da se podaci prate na svaka dva sata.

- Naši ljudi će da se vraćaju, pratićemo epidemiološku situaciju u svim zemljama i uvodićemo mere ako to bude potrebno. Pratimo svaki dan i razmišljamo o dodatnim novim merama - rekla je premijerka.

Pre Štaba, sastanak sa direktorima Kovid bolnica
Pre nego što bude održana sednica Kriznog štaba, takođe, u Palati Srbija, u 9.45 sati, ministar zdravlja Zlatibor Lončar održaće sastanak sa direktorima kovid bolnica.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za 24 sata korona potvrđena kod 6.179 osoba od 15.508 testiranih.

Istovremeno je preminulo 65 pacijenata, dok uz pomoć respiratora diše 252.

Hospitalizovano 7.256 pacijenata.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu