Dr Tiodorović upozorio: Biće ovo teška nedelja, u nekim mestima je situacija katastrofalna! - iKragujevac


Vesti

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je situacija u Nišu ali i u celoj Srbiji ozbiljna, vanredna, u pojedinim velikim gradovima u centralnoj Srbiji i Vojvodini - katastrofalna, sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, stope umiranja koja je veoma visoka.

- Za nas nije neočekivana, mi smo rekli da će ove dve biti veoma teške nedelje - rekao je Tiodorović, gostujući na RTS-u.

On je rekao da možemo da očekujemo da i nedelja pred nama bude veoma teška i da će krajem nedelje doći do jednog laganog smirivanja.

- Od polovine decembra možemo da očekujemo smirivanje celokupne situacije - dodao je on.

Dr Tiodorović je rekao da sada vidimo opasnost, potpuno neopravdano u ovom Crnom petku.

- Ne znam zašto moramo da prihvatimo ono što je najlošije, a ovo jeste, čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na zapadu, Sloveniju npr. tamo nije postojao Crni petak. Ono što se desilo sada ne predstavlja ni jedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja - rekao je on.

Moramo da raščistimo šta je najvažnije u ovom trenutku, dodao je on, a najvažnije je zdravlje, čak i po cenu ekonomije.

- Zaravnjenje krive ne možemo da očekujemo pre polovine decembra - dodao je on i istakao da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad, smirivanje situacije.

Prema njegovim rečima, tek onda kad stigne vakcina možemo da očekujemo smirivanje situacije.

- Moramo da budemo svesni da ćemo još uvek sve ove mere da zadržimo. Verujem da do proleća mora da traje ceo sistem očuvanja ovih mera. Uz vakcinaciju i postizanje kolektivnog imuniteta možemo da stignemo do jedne kontrolisane situacije - istakao je on.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu