Nedelja istraživača u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Jedanaesta po redu Evropska noć istraživača odigraće se poslednjeg petka u novembru u čak 28.gradova širom Srbije.

Centralna manifestacija Noći istraživača u petak, 27.11.2020. godine realizuje se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, preko portala koji će prenositi lajv radionice i uključenja.

Naučni klub Centra za obrazovanje Kragujevac, treću godinu za redom organizovaće Nedelju istraživača, koja će započeti u Botaničkoj bašti virtuelnim obilaskom koji će predstaviti najinteresantnije stanovnike Botaničke bašte u Kragujevcu, uz zanimljive priče o njima. Dok smo u prirodi edukatori će odgovoriti na mnoga pitanja koja nas često muče, kao što su: Zašto je nebo plavo?, Zašto su biljke zelene?, Gde je zemlja najteža i dr.

Nakon toga, učesnici će imati priliku da se, kroz zanimljivo predavanje upoznaju sa Grandioznom lepotom grupa i ornamenata i tako povežu umetnost, matematiku i prirodu koja nas okružuje.

Viruelna šetnja kroz 3D laboratoriju povezaće sve koji vole engleski jezik, umetnost, nauku i istoriju u virtuelnom obilasku dva svetska muzeja, u Londonu i NJujorku.

Osnovci u Kraljevu imaće priliku da kroz „Arheološku igraonicu“ putuju kroz razne civilizacije i pri tome dešifruju hijeroglife i obrade „iskopani“ materijal koji su na putu pronašli.

Šta su boje? Kako utiču na naš život? Boje kroz istoriju? Boje u psihologiji? – samo su neka od pitaa na koja ćemo odgovoriti u predavanju o Bojama u nauci.

Naučna emisija Govor fosila! Upoznaće gledaoce sa promenama uslova i Živog sveta koje je planeta doživljavala u toku svog postojanja, Čarlsom Darvinom, njegovim životom i istraživačkim radom i fosilima (okamenjenim i živim).

Kroz šetnju Parkom nauke gledaoci će se upoznati sa solarnim farmama, solarnim panelima i problemima korišćenja neobnovljivih izvora energije.

U radionici Your Choice učesnici će imati priliku da naprave pravi izbor i ispitaju ulogu medija kroz analizu i razovj medijske pismenosti, veštine kritičkog mišljenja i komunikaciju na engleskom jeziku.

U toku noći istraživača, družićemo se kroz zanimljive oglede, lajv radionice, razgovore sa naučnicima i malo se takmičiti u Kvizu „Kulturno nasleđe Kragujevca“.

Najkreativniji osnovci i srednjoškolci će nam kroz literarni konkurs „Nauka je svuda“ dati svoje viđenje nauke i poslati poruke kako se uz pomoć nauke može spasiti svet i šta znači živeti u nauci i za nauku.

Program Naučnog kluba Centra za obrazovanje Kragujevac realizuje se kroz projekat ReFocuS 3.0.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

 

Izvor: https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu