Kon: Situacija je spartanska, virus ušao u porodice, a to smo hteli da sprečimo - iKragujevac


Vesti

Epidemiolog Predrag Kon kaže da očekuje da će mere koje su sinoć stupile na snagu dati efekat, ali da ne zna koliko će se odraziti na cifre, jer je virus već prodro u porodice. Istakao je da je situacija spartanska, i da ako smo se nekada bojali cifre od 500 zaraženih, sada se bojimo 5.000 novih zaraženih. Kazao je da očekuje da ove nedelje dođemo do maksimuma, a nakon ove sedmice da dođe do zaravnjenja.

- Mi smo hteli da zaustavimo centar dešavanja i zaražavanja virusa sa mesta zabave, da se tu spreči da odatle uđe u porodice, ali je ušao i tu se ne prepoznaje pogotovo što mladi ljudi imaju blage simptome i tek se primećuje kada krenu stari da obolevaju - rekao je dr Kon za RTS.

Dodao je da je jako važno da se što pre shvati čim se oseti tegoba da se to odmah ispita ili da se odmah preduzimaju mere izolacuje. Sad će da se izdaju rešenja kućne izolacije i bitno je da se to kontroliše.

Rekao je da ne mogu svi da se testiraju.

- Taj što ne zna da je zarazan sa najmanjim simptomima treba da se ispituje da li jeste ili nije i ako jeste treba da se vrši kućna izolacija. Ostali kontakti treba i te kako da se prate. Svaki jedinstveni kontakt se prati, postoji za svakog matični broj, i sve šalje sanitarnoj inspekciji a u ovom slučaju će se uključiti i komunalna policija. Mi smo sa merom do 21 čas praktično razrešili ovaj problem. Ako neko sada organizuje žurke i zabave on to ne radi naivno - rekao je dr Kon i dodao da 5.000 novih zaraženih treba ozbiljno shvatiti.

- Ranije smo se loše osećali na broj od 500 ta situacija je spartanska. Ono što se dešava u zdravstvenom sistemu je pravi rat i prava borba.

Rekao je i da su mogli da predvide 5.000 novih zaraženih.

- Sve vreme smo pričali da vidimo lepo šta može da nam se desi. Ako se sve mere budu sprovodile mi ćemo imati rezultat. To znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno. Šta će nam policijski čas? Evo, ceo Beograd je prazan - naveo je dr Kon.

Rezultati o kolektivnom imunitetu, ponovio je biće predstavljeni danas, oni govore da imamo 20 odsto onih koji su ga stekli, a on kaže da je očekivao manje.

- To je svakako mali rezultat. Treba nam 65 odsto kolektivnog imuniteta.

Dr Kon kaže da se nadao da ćemo ove nedelje imati zaravnjenje, pogotovo u Beogradu, međutim, brojevi rastu.

- Sada smo u maksimumu. Imam vere u ove mere. Očekujem da ove nedelje dođemo do maksimuma, a nakon ove nedelje da dođe do zaravnjenja i balansa. Ali taj balans nije dovoljan pogoto za zdravstveni sistem koji je na ivici opstanka.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu