Korona buknula na punoletstvima u Rači: Još 3 učenika obolela, ukupno 10, cela smena u izolaciji - iKragujevac


Vesti

Na korona virus pozitivno je 10 učenika srednje škole "Đura Jakšić" u Rači, što je za 3 više u odnosu na jučerašnje podatke koje je objavila ova obrazovna ustanova, kako je za Telegraf.rs izjavio Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Svi učenici nalaze se u samoizolaciji i nastavu prate onlajn.

- Sada je 10 učenika zaraženo. Reč je o istoj smeni. Deca koja su se zarazila su iz one smene koja već ide na onlajn nastavu. Još ne znamo da li je to troje iz istog ili različitih odeljenja - navodi Vasiljević.

Kako naš sagovornik navodi, odeljenja u kojima ima zaraženih idu na nastavu na daljinu po već određenoj proceduri.

- Odeljenje koje ima više zaraženih ide na nastavu na daljinu. Kada se korona pojavi u drugim razredima, a oni imaju veze jedni sa drugima, dakle, ako postoji, transmisija, onda se cela smena šalje na onlajn nastavu - objašnjava Vasiljević.

Kako kaže, uglavnom su se svi zarazili van škole, na rođendanima, slavljima.

- Koliko znam, ovde je bio jedan 18. rođendan, u Rači. Tu se verovatno jedan deo njih zarazio - navodi naš sagovornik i dodaje da druga smena ide u školu regularno.

Iz srednje škole "Đura Jakšić" u četvrtak je izdato saopštenje direktorke Sanje Radojević u kojem se navodi da je od 7 zaraženih (koliko ih je u tom trenutku bilo), 5 iz odeljenja maturanata gimnazije koje su od ponedeljka 26. oktobra u samoizolaciji i još po jednog učenika iz dva odeljenja trećeg razreda, te da su grupe učenika koji su prošle nedelje slušali nastavu u školi biti stavljeni u samoizolaciju 14 dana.

- Ukazujemo na činjenicu da je od trenutka kada je škola obaveštena o prvom inficiranom, ostvarena intenzivna saradnja sa epidemiološkom službom i da smo u svemu pratili njihove preporuke, kao i na činjenicu da smo se u školi pridržavali svih preporuka resornog Ministarstva - stoji u saopštenju škole.

Kako se dalje navodi, svi učenici su dobro.

- Bez želje da optužujemo, ukazujemo na dve bitne činjenice: prva je da su naši učenici dobro, druga je da se simptomatologija prvo pojavila kod učenika četvrte i treće godine, što navodi na zaključak da su se učenici zarazili na proslavama punoletstva, okupljanjima u lokalima zatvorenog prostora sa velikim brojem prisutnih - navodi se u direktorkinom saopštenju.

Nakon što se 7 učenika zarazilo, spekulisalo se o zatvaranju škole. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekli su za Telegraf.rs da odluku o tome može da donese samo Institut za javno zdravlje Kragujevac.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu