Kragujevac na Međunarodnom kongresu “Sankt Peterburg i slovenski svet“ - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je i ove godine učestvovao na Međunarodnom kongresu ’’Sankt Peterburg i slovenski svet’’. U nešto drugačijim okolnostima zbog pandemije korona virusa susret slovenskog sveta realizovan je putem veb konferencijske Zoom platforme. Tema video sednice o kojoj su govorili predstavnici Rusije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije bila je ’’Borba protiv širenja infekcije korona virusom i posledice pandemije u zdravstvu’’. Učesnike kongresa pozdravio je zamenik guvernera Sankt Peterburga, Oleg Ergašev.

U uvodnom delu plenarne sednice o Novim stazama života i životu posle pandemije govorio je direkor Foruma slovenskih kutura Andreja Rihter. Gradonačelnici gradova Sankt Peterburga, Krakova, Bleda, Maribora, Zagreba, Banja Luke, Herceg Novog, Varaždina, Beograda, Vranja i njihovi saradnici iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite govorili su o iskustvu i načinu borbe protiv infekcije. Na osmom Međunarodnom kongresu Grad Kragujevac je prezentacijom Grad Kragujevac u borbi protiv korona virusa Kovid -19, predstavljala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U svom izlaganju dr Damnjanović je istakla da je grad Kragujevac uveo mere i pre proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, a na osnovu preporuka prijateljske Kine. Gradski štab je tada uveo 14 mera koje su se primenjivale i zbog kojih je u prvom piku bilo ukupno 68 zaraženih korona virusom.

Razgovarali smo i o atuelnoj situaciji i odgovoru zdravstvenog sistema, Kliničkog centra, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za stomatologiju, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, Apoteke Kragujevca koji su aktivno uz sve ostale članove u Štabu za vanredne situacije učestvovali u koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i Respiratornom kovid ambulantnom Doma zdravlja gde se uzorkuju pacijenti. Na teritoriji šumadijskog okruga do sada je preko 31 hiljade uzorkovanih od kojih je 300 zaraženih pacijenata. Podatak da je u našoj zemlji na 100 hiljada stanovnika 60 zaraženih, što je 1,3 odsto govori da RS ima najbolju epidemiološku situaciju među zemljama u regionu, istakla je dr Damnjanović.

Govoreći o lajt motivu koji čitavu zajednicu povezuje i jača jeste poruka kojom se završavaju dnevni izveštaji Instituta za javno zdravlje, a koja glasi ’’Korona mora pasti’’. Svi napori koje čini lokalna samouprava u nastojanju da se podigne svest građana kroz različite brošure, spotove, poruke, nije dovoljna bez lične odgovornosti pojedinca. Ta odgovornost čitav sistem čini održivim – poručila je u završnom delu izlaganja dr Damnjanović.

Učesnici osmog Međunarodnog kongresa pored ostalog govorili su i na temu posledica pandemijske infekcije korona virusom u oblasti turizma i u oblasti kulture. Međunarodni Kongres „Sankt Petreburg i slovenski svet“ održava se od 2013., a Grad Kragujevac učestvuje od 2016. godine. Cilj održavanja kongresa je razvijanje multilateralne saradnje Sankt Peterburga sa gradovima i regionima iz zemalja Istočne Evrope i Balkanskog poluostrva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu