Minjina poruka Lani nakon skupljenog novca za lek: "Srećan put drugarice po muci, sačuvaj mi mesto" - iKragujevac


Vesti

Mala Lana Jovanović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, zahvaljujući humanoj Srbiji otputovaće u Sjedinjene Američke Države po lek, a beba Minja Matić, koja živi istu sudbinu poželela joj je srećan put, i zamolila je da i njoj sačuva jedno mesto kako bi zajedno imale detinjstvo bez bola.

- Lana, srećan put, malena drugarice po muci. Sačuvaj mi jedno mesto, sanjam da i ja stižem za tobom. .. Valjda će doći i taj dan - da zajedno uplovimo u detinjstvo bez bola. Tvoja Minja - stoji u poruci koja je ostavljena na Fejsbuk stranici Budi human-humanitarne licitacije.

Vest da je sakupljen novac za Lanu i obezbeđen prevoz, objavljena je juče na Fejsbuk stranici Za Laninu životnu bitku.

- Dragi naši pomoćnici, novac je skupljen, avion sređen! Radost je ogromna, a zahvalnost večna. Hvala vam svima dobri ljudi. Hvala za svaki odvojen dinar, hvala za svaki uložen trud. Hvala, jer vi svi, Lanini ste anđeli čuvari. Sreća je tolika, da suze same teku. Koža se ježi, srce lupa, glas drhti. Šta je to što nas pokreće? Kakva je to sila kad se mi ujedinimo? Ljudi, ogromna je i svima vidljiva. Neka svi znaju šta je naš narod uspeo. A uspeli ste ono što je drugima skoro nemoguće. Niko nema ono što mi imamo. Niko nema srce junačko, niko nema volju čvrstu, niko nema želju jaku. Hvala vam svima junaci. Hvala za volju, hvala za želju, hvala za trud - emotivan je status zahvalnice Laninih roditelja svim humanim ljudima koji nisu odustali u nameri da pomognu ovoj predivnoj bebi da ispuni svoj životni cilj.

Ona je i dalje u bolnici, a njeno stanje varira iz dana u dan. Kako se dalje navodi u Fejsbuk postu, dokle god Lana ne izađe iz bolnice i ne primi spinrazu, neće moći da krene na put jer mora da prođe mesec dana otkako primi taj lek, pa tek onda zolgensmu (lek koji košta neverovatna 2 miliona i 100.000 dinara).

- Nažalost, ova upala pluća, gubljenje akta za gutanje i bakterija sve su iskomplikovali. Nadajmo se da cće Lana ovo uspeti da izgura, da se izbori - poručuju njeni roditelji.

Za lek Zolgensma se bori i mala Minja Matić.

Minja je umiljata i nežna devojčica. Rodila se 6. oktobra prošle godine. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti - Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije. Sa pet meseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

Uspeli smo za Saofiju Markuljević, sada i za Lanu, ajmo Srbijo da pomognemo i Minji.

Pomozimo Minji
Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu