Kragujevački srednjoškolci učestvuju u planiranju gradskog budžeta - iKragujevac


Vesti

Kroz Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) učenicima srednjih škola u Kragujevcu omogućeno je da, po prvi put, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu.

Učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu. Osim kragujevačkih biće uključeni i srednjoškolci iz još 19 srednjih škola iz Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Sombora i Dimitrovgrada, i imaće mogućnost predlaganja i izbora projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Veoma je važno učešće građana u procesima izrade planova i programa, koji direktno utiču na njihove potrebe i okruženje, i predstavlja jedan od principa dobrog upravljanja lokalnom zajednicom. Želimo da budemo transparentni i da čujemo glas mladih ljudi, njihove predloge, ideje i stavove, jer se odluke i promene tiču njihove budućnosti. Na taj način razvijamo duh zajedništva i želje da živimo u uređenijoj i lepšoj sredini, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Uključivanjem učenika srednjih škola u konsultacije o budžetu unapređuje se aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja. Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su đaci tražili i odredili kao najvažnije. Na taj način, mladi se uče i načinima na koje je potrebno i na koje mogu da utiču na lokalnu vlast i čine je bližom građanima, njihovim interesima i potrebama, rekla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Inače, ova inicijativa započeta je prošle godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor inicirali uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. U pet srednjih škola, predstavnici učeničkih parlamenata su formulisali aktivnosti koje su imale za cilj da unaprede nastavu i boravak učenika u školi. Na osnovu predloga, sastavljeni su glasački listići i organizovano je glasanje.

Na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika svih razreda, a grad Sombor je u budžetu za 2020. godinu opredelio sredstva za realizaciju izabranih projekata, među kojima su renoviranje školskih toaleta, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu i opreme za slobodne aktivnosti učenika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu