Lična odgovornost je najvažnija u trenutnoj epidemiološkoj situaciji - iKragujevac


Vesti

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Kragujevca u vanrednoj situaciji, jedna je od najvažnijih tema o kojoj se raspravljalo na prvoj, konstitutivnoj sednici Štaba za vanredne sistuacije.

U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju se nalazi 61 pacijent, od čega je tokom vikenda hospitalizovano 11. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata, smrtnih ishoda nije bilo, istakao je Dragan Milovanović zamenik direktora. Klinički centar ima spremnu i kovid jedinicu na Klinici za neurologiju, sa 68 mesta, od čega 18 za intenzivnu negu sa kiseonikom. Popunjavanje još nije počelo, a za pacijente sa lakšom kliničkom slikom spremna je i privremena kovid bolnica u hali Šumadija sajma.

Prošle nedelje, prema rečima direktora Vasilija Antića, u kovid ambulanti Doma zdravlja broj pregleda je sa 140 povećan na 200 dnevno. Broj i dalje raste, a danas do podne pregledano je 140 ljudi. Radimo maksimalnim kapacitetom, po četiri lekara u smeni, a najveću grupu obolelih čini srednja generacija od 40 do 55 godina starosti.

U Kragujevcu je, prema rečima epidemiologa Predraga Delića iz Instituta za javno zdravlje,registrovano ukupno 2332 pozitivna slučaja, od čega 410 u izolaciji. Od 13. oktobra beležimo veliki broj pozitivnih, čak 20 posto, u odnosu na broj testiranih. Delić je još jednom uputio apel građanima da se ponašaju odgovorno, da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi a to su distanca, maska, održavanje lične i higijene prostora. Jedna od najvažnijih mera je i mera kućne izolacije. To je, kako je rečeno, ključ borbe jer se na taj način zaustavlja širenje virusa i to će tek da se vidi u Kragujevcu. Imperativ su kolektivni centri gde se situacija drži pod kontrolom, škole, ali i velike proizvodne kompanije.

Ne mogu da budem zadovoljan epidemiološkom situacijom jer trenutno u proseku beležimo 40 – tak novoinficiranih na dnevnom nivou, kazao je komandant Štaba, gradonačelnik Nikola Dašić. Pred nama je zima i mi još uvek ne znamo šta nas čeka. U vremenu pred nama očekujemo rezultate pojačanih inspekcijskih kontrola kako ugostiteljskih, tako i drugih objekata. Čitav Štab za vanredne situacije i svi ljudi uključeni u sistem delovanja portiv pandemije korona virusa daju maksimalan doprinos da kompletan sistem, počev od Doma zdravlja, preko Instituta za javno zdravlje, do Kliničkog centra i Policijske uprave funkcioniše na najbolji način.

Naša odgovornost je najvažnija, poručio je Dašić. Mi smo u jednom trenutku imali jako mali broj zaraženih, malo nam je nedostajalo u septembru da izađemo iz vanredne situacije. Međutim, sa nekoliko nepromišljenih poteza isekli smo granu na kojoj sedimo i danas imamo porast broja novozaraženih.

Na današnjoj sednici razmatran je i usvojen izveštaj o stanju pripremljenosti zimske službe na teritoriji grada.JKP Šumadija Kragujevac kao izvršilac posla u zimskoj službi nadležan za održavanje puteva i ulica, trotoara i drugih javnih površina tokom zimskog perioda, ubrzano radi na pripremi svih neophodnih resursa za uspešno sprovođenje tog posla. U voznom parku, kazao je direktor Nemanja Dimitrijević, imaćemo ukupno 16 vozila različite nosivosti sa kompletnim priključnim sredstvima odnosno opremom za posipanje materijala. Na stanju trenutno imamo 1403 tone soli, kamenog agregata 1486 tona i 30 000 kilograma kalcijum hlorida. Industrijska so je ugovorena u količini od 2500 tona i te količine će biti preuzimane skucesivno, kameni agregat još 700 tona po do sada važećem ugovoru, a spoveli smo i postupak javne nabavke i zaključili novi ugovor. Za razliku od ranijih godina ove ćemo u zimskoj službi imati šest potpuno novih vozila opremljenih kompletnom opremom za mokro, suvo i tečno posipanje, dovoljan broj vozača i izvršilaca.

Pored toga na sednici su razmatrani i usvojeni izveštaji o organizovanosti, popunjenosti, opremljenosti i obučenosti jedinica civilne zaštite opšte namene kao i sistema 112.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu