Janković: Preti nam rast obolelih, ove 2 nove mere se razmatraju - iKragujevac


Vesti

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

Ugostiteljski objekti i dalje su puni.

- Razmatraćemo meru uvođenja PCR testa, kao i prilagođavanje rada tih objekata. Ne mogu da kažem unapred odluke Kriznog štaba jer se one donose kolektivno. Mere mogu da budu pooštrene, ali suština je u tome da ako ne sprovodimo mere, neće nam pomoći i pooštrene. Ako se nedosledno sprovode, nema efekta. Da smo dosledno sprovodili one koje jesu bile na snazi tokom leta i jeseni, ne svaljujem krivicu na građane, možda na manjinu koja ne shvata opasnost... Ima otpora prema merama, to je ljudski i normalno. Ali većina nas ljudski mora da shvati da postoji odgovornost, i građani i oni koji mere sprovode," rekao je dr Janković.

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

- Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom - istakao je Janković.

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

- Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen - naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, korona virus, jeste nepredvidiv ali da i "mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji".

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu