Počela sistemska deratizacija u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradska uprava za društvene delatnosti i poslove sa građanima, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, otpočela je ove nedelje sprovođenje sistematske deratizacije na teritoriji grada Kragujevca.

Cilj deratizacije na gradskom i prigradskom području, kao i u seoskim mestima, koja će trajati 30 dana, je smanjenje populacije glodara.

Za sistematsku deratizaciju na teritoriji Kragujevca i u seoskim mestima izdvojeno je iz gradske kase milion i po dinara, pa je usluga besplatna za građane.

Deratizacijom će biti obuhvaćene sve mesne zajednice, kanalizacione mreže, groblja, obale reka i potoka, gradska deponija Jovanovac, divlje deponije, nehigijenska naselja kao i neuređene zelene i druge javne površine u okolini stambenih objekata.

O dolasku stručnih ekipa i planiranju aktivnosti u okviru preventivne deratizacije, upoznati su predstavnici saveta mesnih zajednica, koji će ekipe informisati o potencijalnim žarištima. Insitut za javno zdravlje Kragujevac je angažovao pet stručnih ekipa sa po tri člana.

Preparat za deratizaciju zvanično je registrovan i dozvoljen za upotrebu, a biće postavljen u količini i na način da se spreče slučajna trovanja ljudi i životinja.

Da bi se sistematska deratizacija uspešno obavila, neophodno je da građani dozvole pristup podrumskim prostorijama i dvorištima, kao i da prethodno uklone otpatke iz podrumskih i tavanskih prostorija.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu