Rebalans budžeta posledica uslova u kojima se izvršava - iKragujevac


Vesti

Skupština grada Kragujevca usvojila je danas predlog odluke o rebalansu budžeta. Ukupni prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci budžeta grada Kragujevca iznosiće 8 265 000 000 dinara, što je za 20 posto manje nego što je planirano krajem prošle godine.

Iako smo u ovu godinu ušli sa velikim ambicijama i očekivanjima, pandemija korona virusa, vanredno stanje i vanredna situacija, koja je u Kragujevcu proglašena 27. juna, značajno su promenili uslove u kojima se izvršava budžet grada Kragujevca, kazao je obrazlažući predlog odluke Nenad Stanišić član Gradskog veća za finansije. Samo po osnovu poreza na zarade čije je plaćanje merama Vlade Srbije reprogramirano zbog akutelne epidemiološke situacije, prihodi su umanjeni za 150 miliona dinara. Pored toga, za 60 posto su umanjeni i planirani prihodi od prodaje zemljišta, sa 3,7 na 1,5 milijardu dinara. Razlog za rebalans je i izveštaj o izvršenju budžeta koji je zaključno sa septembrom iznosio 50 posto. Na drugoj strani, u skladu sa realnim prihodima, samanjeni su i tekući rashodi sa 6,9 na 6,3 milijarde dinara.

Situacija je teška, ali uprkos tome grad Kragujevac uredno izmiruje sve svoje obaveze, zaključio je Stanišić.

Pred nama su teška vremena i kriza sa Kovidom -19 odraziće se ozbiljno na finansije, u nekom trenutku možda i gore nego u vreme svetske ekonomske krize 2008. godine, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Ono što je dobro i što nam daje nadu je da država i mi kao grad, ulažemo sve moguće snage da racionalno vodimo ekonomsku politiku. Naš grad je likvidan, istakao je Dašić i dodao da je država jaka, da ćemo verovatno ostvariti najbolji ekonomski rezultat među svim evropskim zemljama. Nadam se da će i grad Kragujevac pratiti tempo koji država nameće.

Bližimo se kraju godine i pred usvajanje budžeta za narednu godinu, Dašić je pozvao sve dobronamerne da se kvalitetnim idejama uključe u proces planiranja budžeta grada Kragujevca, kako bi budžet bio u službi svih građana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu