Gradonačelnik Kragujevca sastao se sa prestavnicima nezadovoljnih ugostitelja - iKragujevac


Vesti

Predstavnike ugostitelja koji su protestovali ispred zgrade Gradske uprave tražeći pored ekonomskih olakšica, produžetak radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23.00 sata, primio je danas gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima i predstavnicima zdravstvenih institucija.

Gradu Kragujevcu ni na koji način nije u interesu da upropasti svoju ugostiteljsku delatnost i svesni smo u kakvom ste problemu, ali mi imamo odgovornost i određene okvire u kojima možemo da delujemo, kazao je gradonačelnik Dašić. Protivepidemijskih mera pridržava se gotovo 95% ugostiteljskih objekata, a veliki problem čini manjina koja pravi žurke i događaje i nakon više puta upućenog upozorenja uopšte ne reaguje.

Ponovo imamo eksploziju korone u odnosu na broj stanovnika. Žarišta nisu u ugostiteljski objektima jer se, istako je Dašić većina ispitanih kontakata zarazila na proslavama na kojima je bilo više od 40 lica.

Tih pet posto ugostitelja dovelo nas je u situaciju da svi trpimo. Za Kragujevac je strateški bitno da ima jaku ugostiteljsku ponudu zbog razvoja turizma u gradu, zbog čega smo u ranijem periodu i preduzeli mere u okviru svojih nadležnosti.

Na ugroženost sektora ugostiteljstva stalno skrećem pažnju, a toga su svesni i razmišljaju o rešenjima problema saradnici u Vladi sa kojima kontaktiram i Krizni štab, kazao je Dašić.

Na snazi je Uredba Vlade Republike Srbije, na osnovu koje je u gradovima gde je vanredna situacija, radno vreme ugostiteljskih objekata do 21.00 sat i mi to moramo da poštujemo. Imajući u vidu da je i u Beogradu kao i u Kragujevcu na snazi vanredna situacija a da ugostiteljski objekti u Beogradu posebnomm Uredbom rade do 23.00 sata tražio sam da se radno vreme izjednači i u Kragujevcu, a videćemo kako ćemo da izolujemo slučaj manjine ugostitelja koji prave problem i dovode nas u situaciju da se povećava broj zaraženih, kazao je Dašić.

Imali smo izvanredan sastanak, ocenila je Tatjana Mitrović, predstavnica Udruženja ugostitelja koji su protestovali, jer nismo očekivali da će nas dočekati kompletan kako je kazala „dream team“, gradonačelnik sa saradnicima, direktor Kliničkog centra, predstavnici epidemiološke službe, Doma zdravlja, Regionalne privredne komore i medija. Činjenica je da nakon 150 vanrednih dana i bez ijedne konkretno umanjene ili stopirane obaveze, kragujevački ugostitelji nisu u stanju da prežive. Dobili smo čvrsta uverenja da ćemo što se produžetka radnog vremena tiče, biti izjednačeni sa Beogradom, jer ne mislimo da su okolnosti u Beogradu drugačije po bilo kom pitanju. Izaćiće nam se u susret i po pitanju ekonomskih zahteva, jer bez konkretne pomoći nećemo moći da preživimo, poručila je Mitrović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu