4 nove oštrije mere Kriznog štaba za borbu protiv korone: Šta se sve menja u Srbiji od danas? - iKragujevac


Vesti

U borbi protiv korona virusa od danas su na snazi nove mere, koje su na današnjoj sednici doneli članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida. Nošenje maski obavezno je i napolju, na otvorenom, obustavljeno je izdavanje specijalnih dozvola za slavlja, a u uslužnim objektima moraju da postoje odgovorne osobe za sprovođenje mera. Takođe, od ponedeljka ponovo počinje sa radom privremena bolnica u beogradskoj Areni.

1. Maske i na otvorenom
- Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu meru imajući u vidu da je izuzetno efikasna. Maske su obavezujuće, i treba da ih nosimo svi, svuda i stalno - kazala je nakon sednice prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

2. Nema više specijalnih dozvola za slavlja
- Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30 ljudi, bilo je primera u svim gradovima u Srbiji da su bila organizovana različita slavlja, i od danas se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da daju dozvole za takva okupljanja - rekla je Kisić Tepavčević.

3. "Redari" u uslužnim objektima
Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do daljnjeg do 23 sata, ali je doneta mera da svaki uslužni objekat mora da ima odgovornu osobu za sprovođenje epidemioloških mera. 

- Obavezno je da se uđe sa maskom. Za stolom ona može da se skine. Ono što je isto bitno, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju osobu, odgovorno lice, čiji je posao da se striktno sprovode epidemiološke mere - navela je Kisić Tepavčević.

4. Arena ponovo privremena bolnica
- Imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, i da raste broj hospitalizacija, od ponedeljka će Arena biti spremna za prijem pacijenata. Na privremenim bolnicama sada moramo da dajemo akcenat - rekla je Kisić Tepavčević.

Srbija je u trećem talasu korona virusa, koji je počeo prošle sedmice, a krenuo je iz Beograda u kojem ima najviše obolelih na dnevnom nivou. Iza njega su Kragujevac, Valjevo, pa Niš.

Poslednja dva dana imali smo više od dve stotine zaraženih na dnevnom nivou.

Nove mere su uvedene kako bi se sprečio što gori scenario, a pogotovo onaj iz jula, kada smo imali drugi i najgori talas kovida 19. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu