Nove mere Kriznog štaba: Maske i na otvorenom, zabranjena veća slavlja, uvode se i "redari" - iKragujevac


Vesti

U Palati Srbija danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj je razmatra trenutna epidemiološka situacija u zemlji, koja je poslednjih nekoliko dana pogoršana. Donete su oštrije mere, maske su obavezne i na otvorenom, a zabranjuju se slavlja, kazala je nakon sednice prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Kao što svi znamo, sada se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija kada se one najlakše šire. Tada je sada onaj period godine kada se i korona virus može najlakše proširiti. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre svuda u svetu. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji, svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši zato što ovaj virus ima veliki potencijal brzog širenja i na nama je to da zaustavimo.

- U skladu sa tim, mere koje smo danas doneli, jeste da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30, bilo je primera u svim gradovima u Srbiji da su bila organizovana različitia slavlja, i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da zabranjuju takva okupljanja - kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da su maske obavezujuće i na otvorenom. 

- Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključuju i otvorene prostore. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu meruimajući u vidu da je izuzetni efikasna. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, i da raste broj hospitalizacija, od ponedeljka će Arena biće spremna za prijem pacijenata. Na privremenim bolnicama sada moramo da dajemo akcenat - kazala je ona i ponovila maske svuda, stalno, svi.

Rekla je da radno vreme ugostiteljskih objekata ostalo do 23 časa.

- Obavezno je da se uđe sa maskom. Za stolom ona može da se skine. Ono što je isto bitno, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju osobu, odgovorno lice, čiji je posao da se striktno sprovode epidemiološke mere - navela je Kisić Tepavčević.  

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, koji je krenuo iz Beograda, u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19. Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana ukupan broj novih obolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu