Uklanjanje elektronskog otpada po pozivu građana uz novčanu naknadu - iKragujevac


Vesti

Kragujevčani koji žele da se reše elektronskog otpada mogu to da učine telefonskim putem, ili elektronskom poštom, a prijave se upućuju nadležnoj službi za uklanjanje elektronskog otpada.

Svakog četvrtka kamion koji odvozi takvu vrstu smeća dolazi na adresu građana, a cena po kilogramu otkupljenog otpada iznosi 10 dinara.

Vlasnicima odbačenih i starih aparata, na osnovu utvrđene gramaže, novac se isplaćuje na licu mesta.

Elektronski otpad predstavlja opasnu vrstu otpada po zdravlje ljudi, pa električne uređaje koji više ne rade poput računara, delova kompjutera, bele tehnike, televizora, muzičkih uređaja preuzima nadležna služba i stručno uništava ili reciklira.

Pozivom korisničkog centra Javnog komunalnog preduzeća „Šumadija Kragujevac“ građani mogu da prijave odnošenje elektronskog otpada.

Svaki uređaj se meri na elektronskoj vagi, a posle utvrđene gramaže građanima se odmah isplaćuje novčana naknada za dotrajale elektronske aparate.

Svakog četvrtka terenske ekipe obilaze gradska i prigradska naselja i dolaze na aderese građana koji su prijavili odnošenje elektronskog otpada uz naknadu od 10 dinara po kilogramu.

Reciklaža elektronskog otpada ima nemerljiv značaj u zaštiti životne sredine, jer se na taj način štede sirovinski resursi energije i štiti životno okruženje.

Značajno je napomenuti da elektronski otpad sadrži olovo, živu i arsen koji predstavljaju materije opasne po zdravlje ljudi.

Inače, elektronski otpad je najbrži rastući otpad na planeti. Svake godine povećava se za 5 miliona tona, a svakog sata na planeti se odloži oko 4 hiljade tona elektonskog otpada.

 

Izvor: rtk

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu