Intenzivnija saradnja lokalne samouprave i akademske zajednice - iKragujevac


Vesti

Pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović sastao se danas sa prof. dr Nenadom Filipovićem, rektorom Univerziteta i dekanima fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća za privredu Radomir Erić, Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta, LJupka Mihajlovska, predsednica Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbija, Vladimir Marković, izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom Kragujevac i Marija Đoković, koordinatorka Kancelarije za mlade.

U cilju intenzivnije saradnje grada sa akademskom zajednicom danas smo razgovarali o parterskom nastupu u izradi, apliciranju i realizaciji međunarodnih i republičkih projekata kao i unapređenju letnje stručne prakse. Poseban akcenat stavljen je na rešavanje problema potreba studenata sa invaliditetom i pitanje uklanjanja arhitektonskih barijera i pristupačnost objektima fakulteta kao i kretanje studenata sa invaliditetom unutar zgrade fakulteta. To pitanje je prioritetno i nameravamo da zajednički nađemo model za njegovo rešavanje imajući u vidu da zbog zakonskih okvira ne možemo direktno da investiramo u infrastrukturne projekte, rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.

Na zahtev Filološko-umetničkog fakulteta, koji ima studente sa invaliditetom a nastava se održava u prostorijama Pravnog fakulteta, u toku je tender za nabavku platforme po standardima za uklanjanje arhitektonske barijere. Ekonomski fakultet ima rampu, ali svesni smo da većina objekata nema rešeno to pitanje kao ni pitanje kretanja studenata sa invaliditetom unutar zgrade fakulteta kao ni druge oblike podrške za takve studente, rekao je na sastanku rektor kragujevačkog Univerziteta, prof. dr Nenad Filipović. Pre svega, treba sagledati potrebe, uraditi elaborate pristupačnosti po standardima za svaki fakultet i u zakonskim okvirima sprovesti tehničke mogućnosti. Nisu svi fakulteti podjednako opterećeni tim problemom ali fakulteti koji imaju studente sa invaliditetom moraju da obezbede platforme, rampe ili druga tehnička rešenja. Govoreći o zajedničkim projektima, rektor Filipović je rekao da Univerzitet radi već nekoliko projekata i spreman je da zajednički sa lokalnom samoupravom nastupi prema svim infrastruktirnim, istraživačkim i drugim projektima koji imaju smisla u partnerskom funkcionisanju.

Problemi sa kojima se susreću studenti sa invaliditetom na kragujevačkim fakultetima dominantni su u svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Jasno je da je uklanjanje arhitektonskih barijera proces ali prvi korak ka rešavanju je istraživanje, analiza i izrada elaborata u odnosu na ambijentalnu celinu zgrade svakog od fakulteta. To je jedan od pitanja kojim se bavi Savez za pristupačnost Srbije, rekao je Vladimir Marković, izvršni direktor Foruma mladih sa invaliditetom Kragujevac.

Govoreći o unapređenju letnjih stručnih praksi, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu ocenio je da je njeno sprovođenje u lokalnoj samoupravi i administraciji veoma funcionalno. On je predložio da pored društvenih i ekonomskih fakulteta takav sličan projekat bi trebalo sprovesti i za studente tehničkih i mašinskih fakulteta uz podršku i u saradnji sa privrednim sektorom i Klubom privrednika Kragujevac, što bi predstavljalo dobar pomak i sasvim sigurno dao dobre rezulatte, ocenio je Erić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu