Usluge grada Kragujevca za bolji razvoj privrede - iKragujevac


Vesti

Informisanje o podršci koju grad Kragujevac pruža preduzetnicima i onima koji to žele da postanu, kao i povezivanje usluga bile su teme sastanka u zgradi Gradske uprave kome su prisustvovali član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela Damjan Srejić, direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić i predstavnici Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj i Biznis inovacionog centra.

Ideja sastanka, kojim smo obuhvatili segment startapova, preduzetnika, preduzeća koja žele da se razvijaju i rastu, segment agrobiznisa preko Centra za ruralni razvoj, je da promovišemo sve ono što grad Kragujevac radi i koje usluge pruža kako bi se naša privreda bolje razvijala, kazao je Vladimir Dobi, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Kragujevac sprovodi set usluga koje su jako korisne svim privrednim subjektima i onima koji to žele da postanu.

Biznis inovacioni centar koristan je za razvoj startapova u kome tek osnovana preduzeća prolaze period inkubacije i razvijaju se što značajno povećava njihov procenat opstanka. Oni opstaju na tržištu, razvijaju se, kasnije zapošljavaju nove ljude, plaćaju porez. Regionalna agencija za ekonomski razvoj preduzetnicima daje tehničku pomoć pri apliciranju za sredstva Agencije za razvoj Srbije, a preko nje naši poljoprivredni proizvođači mogu doći do bespovratnih sredstava IPARD programa, pojasnio je Dobi.

Sredstva IPARD programa namenjena našoj zemlji koriste se u jako malom procentu jer je proces aplikacije za našeg prosečnog poljoprivrednika komplikovan, ali preko Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja usluga izrazite tehničke dokumentacije pruža se potpuno besplatno.

Kada je reč o poljoprivrednicima, Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela ističe da grad Kragujevac želi da im olakša komunikaciju sa državnim organima i omogući kvalitetniju i bržu uslugu. Kako bi sve usluge koje imamo lokacijski i elektronski objednili, radimo na spajanju Centra za strna žita i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Na ovaj način ćemo Centar za strna žita kao naučnu instituciju sa dugom tradicijom da ozdravimo, a sa druge strane sve što je vezano za poljoprivredu uključujući i upravne organe grada Kragujevca spojiti da bi čovek sa sela na jednom mestu mogao da završi sve poslove.

U velikoj meri imamo preklapanja kad su klijenti i usluge u pitanju, i logično je da ograničene resurse učinimo što dostupnijim preduzetnicima, potencijalnim preduzetnicima i poljoprivrednicima, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadija i Pomoravlja. Informisanje, poslovno savetovanje, povezivanje i podrška u pripremi aplikacija za domaće i međunarodne izvore finansiranja, usluge su koje pružaju Regonalna agencija, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj i BIC jer imamo zajednički cilj, da novac koja stoji na raspolaganju bude što dostupniji ljudima na teritoriji grada i regiona, kazao je Popović.

On je podsetio na veliku količinu novčanih sredstava IPARD programa za poljoprivrednike kod koga je trenutno aktuelna mera 7 – diversifikacija, a do kraja godine se očekuju mera za nabavku mašina i opreme i mera za nabavku opreme za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda i marketing poljoprivrednih proizvoda.

Privreda grada Kragujevca u prvih sedam meseci ove godine ostvarila je suficit preko 72 miliona evra, a to znači da je u jednom izuzetno teškom periodu zbog posledica izazvanih pandemijom virusa, moćna izvozno orjentisana prerađivačka industrija uspela da opstane, zadrži proces proizvodnje i partnere u EU i intenzivira svoje poslovne aktivnosti, kazao je Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga Kragujevac. Zbog toga je, imajući u vidu važan investicioni rejting i potencijal grada Kragujevca ne samo u Srbiji već i na prostoru Jugoistočne Evrope, izuzetno važno da se radi na daljoj integraciji informisanja, resursa i usluga potencijalnim stranim i domaćim investitorima, poručio je Lučić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu