Epidemiološka situacija u Šumadiji nestabilna ali pod kontrolom - iKragujevac


Vesti

Epidemiološka situacija na teritoriji Šumadijskog okruga i dalje je nestabilna, a dodatno se komplikuje povratkom ljudi iz inostranstva – rečeno je na sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga na kojoj je razmatran izveštaj o stanju epidemiološke situacije i preduzetim merama za sprečavanje širenja COVID – 19.

Pored predsedavajuće Biljane Ilić – Stošić načelnice Šumadijskog upravnog okruga, Ivice Momčilovića zamenika gradonačelnika Kragujevca i predsednika svih opština Šumadije, sednici su prisustvovali Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje i Nikola Uskoković epidemiolog.

Od početka epidemije, kada smo se prvi put susreli sa COVID – 19 na teritoriji okruga, do danas ukupno je uzeto blizu 26 000 uzorka, od čega je pozitivno 2543. U kućnoj izolaciji trenutno je 230 osoba, od toga u Kragujevcu 206. U Kliničkom centru hospitalizovano je 12 osoba, a dva pacijenta se nalaze na respiratoru.

Od početka epidemije u Kragujevcu je virus potvrđen kod 1981 osobe. U Aranđelovcu je registrovano 175, Topoli 84, Rači 58, Kniću 141, Batočini 88 i Lapovu 16 slučajeva. Prema rečima epidemiologa, područje Šumadije je za vreme prvog pika bilo dosta pošteđeno. Do 16. maja imali smo 68 pozitivnih u Kragujevcu, a u drugom piku 1913, što je bilo alaramantno i zbog toga je uvedena vanredna situacija.

Nakon skoka obolelih tokom juna i jula, od avgusta beležimo silazni trend sve do septembra, gde na dnevnom nivou beležimo od 3 do 16 pozitivnih osoba. Nemamo jasan pad, već na par dana dolazi do iskakanja. Pre nepunih nedelju dana, od 146 testiranih samo u Kragujevcu imali smo 10 pozitivnih. U poređenju sa statističkim podacima na teritoriji Srbije, gde se dnevno testira šest, sedam ili osam hiljada, u odnosu na 60, 70 pozitivnih u Republici, broj od 10 pozitivnih u Kragujevcu je alarmantan. Situacija se primirila, u odnosu na skok kada smo dnevno beleželi blizu 100 novozaraženih, ali je i dalje nestabilna. Na teritoriji čitavog okruga imamo sada pritisak ka kovid ambulantama, ali se ne radi o korona virusu već o akutnim respiratornim infekcijama što će da oteža rad zdravstvenih službi u smislu dijagnostikovanja.

Najvažnija mera koju je preduzeo Institut za javno zdravlje u smirivanju epidemije, pored distance, zaštitne maske, lične higijene i prostora, je mera kućne izolacije. Po broju izolovanih i svakodnevnih kontrola kako pozitivnih tako i njihovih kontakata Kragujevac je na prvom mestu.

Jedna od preventivnih mera o kojoj je bilo reči jeste i zdravstveni nadzor nad svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji čitavog okruga. Situacija je, zaključeno je, i dalje nestabilna, ali se prati iz dana u dan i sve je spremno za blagovremenu reakciju u slučaju pogoršanja epidemiološke slike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu