Obnovljen Dom kulture u Čumiću, nova crkva u izgradnji - iKragujevac


Vesti

Jedno od najvećih sela u okolini Kragujevca kako po broju stanovnika, tako i po teritorijalnoj zastupljenosti je selo Čumić.

U centru sela nalazi se crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu, Dom kulture, pošta, zdravstvena ambulanta i poljoprivredna apoteka, a u Čumiću rade i zanatske radnje.

Građani okupljeni u Savetu Mesne zajednice su veoma aktivni, pa su zahvaljujući prikupljenim donacijama, i uz podršku eparhije Šumadijske i Ministarstva vera počeli izgradnju nove crkve na Svetinji, a pre nekoliko dana završeni su obimni radovi na fasadi Doma kulture koje su građani finansirali uz pomoć donatora.

Lokalna samouprava je za ovu godinu opredelila 50 hiljada dinara za unutrašnju adaptaciju Doma kulture u Čumiću.

Starim putem do Beograda preko Topole prolazi se kroz mesto zvano Svetinja za koje se vezuju mnoge priče i legende iz prošlosti.

Predpostavlja se da je ceo potez od dela Čumića do susedne Vlakče svetinja imajući u vidu da se na ovom području nalazi nekoliko manastira i izvora vode koji nose naziv svetitelja.

Protojerej Milan Tomić koji službuje u Čumiću preko 30 godina, navodi da je u saradnji sa svojim parohijanima poktenuo inicijativu da se na Svetinji podigne nova crkva.

Uz blagoslov Episkopa Šumadijskog Jovana, a nakon prikupnjenog novca za izgradnju koji su opredelili brojni ktitori, radovi se privode kraju, a izgradnju crkve na Svetinji pomoglo je i Ministarstvo vera.

Građansku inicijativu, složnost i solidarnost u obnovi Doma kulture koji se nalazi u centru sela pokrenuli su članovi Saveta Mesne zajednice koji su osim ove, organizovali niz aktivnosti kako bi životna svakodnevica ljudi koji žive u Čumiću bila bolja.

Jela Minić Balfanz koja se pre nekoliko godina vratila iz Nemačke u kojoj je stekla penziju, sada živi u svom rodnom selu.
Pomogla je u mnogim akcijama oko uređenja sela i donirala značajna materjalna sredstva.

Meštani Čumića u saradnji sa osnovnom školom „Prota Stevan Popović“ koja ima organizovanu školsku nastavu više od dva veka nastoje da pokrenu đački turizam u ovom selu.

Pored školskog dvorišta nalazi se etno kompleks „Protino selo“ koji tokom godine posećuju školarci iz brojnih gradova Srbije.

Tradicionalno nasleđe i očuvanje brojnih objekata i predmeta koji su se tokom prošlog veka koristili u seoskim domaćinstvima u Čumiću mogu se videti u „Protinom selu“ gde se nalazi i stara školska zgrada učitelja i prote Stevana Popovića.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu