Vašar u Topoli neće se održati zbog korone: Evo kako je osmišljena ovogodišnja Oplenačka berba - iKragujevac


Vesti

Poznata privredno-turistička manifestacija Oplenačka berba, koju Šumadinci još zovu i vašar u Topoli ove godine zbog virusa Kovid 19 održaće se bez tradicionalnog vašara. Trodnevni događaj koji okupi preko 200.000 posetilaca ovog oktobra trajaće jedan dan uz izmenjen program.

„Doneli smo odluku da se Oplenačka berba održi ali neće biti vašar, nema tezgi, šatri, koncerata, ali ima kulturnog sadržaja i to će biti u subotu 10. oktobra. Imaćemo poljoprivrednu izložbu, ocenjivanje vina i rakija, prijem u kraljevskom podrumu i izložbu radova sa slikarske kolonije u Lipovcu. Biće i defile učesnika izvornog narodnog stvaralaštva do Karađorđevog grada gde ćemo podići Saborsku zastavu i zastavu Oplenačke berbe a upravo tu u našem konaku održaće se planirani program i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva“, izjavio je predsednik opštine Topola Igor Petrović i dodao da će ovogodišnja Oplenačka berba biti posvećena kulturi.

„Slogan Oplenačke berbe biće, ‘I Kovid je lakši sa kulturom’, ispoštovaće se sve mere koje je Vlada Republike Srbije propisala, i biće do 500 posetilaca“, poručio je Petrović.

Direktor Kulturnog centra u Topoli Miroljub Marković ističe da je bitno sačuvati kontinuitet i održati Oplenačku berbu.

„Ove godine zbog aktuelne situacije morali smo da se prilagodimo propisanim merama, ipak smo uspeli da dovedemo u Topolu desetak kvalitetnih folklornih grupa. Nigde nije bilo takmičenja zbog virusa tako da je učesnicima ovo prvo nastupanje i izlazak na binu posle velike pauze. Selektori i profesor Golemović su izabrali učesnike i oni se već raduju dolasku u našu prestonicu vina i grožđa. Želeli smo da očuvamo tradiciju i da se niz ne prekida a smatramo da će i narodu psihološki značiti da se posle toliko meseci konačno nešto dešava“, rekao je za TopPres direktor KC u Topoli.

Oplenačka berba u Topoli ove godine uz izmenjen program, foto: TopPres, arhiva

Prema njegovim rečima u petak 9. oktobra profesor Dimitrije Golemović će u Vizitorskom centru održati promociju knjige. Planirano je da u okviru ovogodišnje Oplenačke berbe budu nastupi gajdaša, guslara i dobošara.

Inače, prošlogodišnja 56. Oplenačka berba oborila je sve rekorde posećenosti. Za tri dana koliko je trajao vašar u Topoli, procena je da je ulicama koje vode ka Oplencu prošlo oko 250.000 ljudi. Sabor Izvornog narodnog stvaralašta, narodne pesme i igre izvornih igračkih i pevačkih grupa, održan je sa oko 700 učesnika. Prošlog oktobra na vašaru u Topoli bilo je oko 400 izlagača a procena je da je prodato oko 100 tona grožđa i oko 120.000 litara vina i šire. Zbog toga je Oplenačka berba prošle godine proglašena za najposećeniju turističku manifestaciju u 2019. godini u Srbiji.

 

Izvor: toppress

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu