CTP gradi drugu fabriku za „Janfeng” u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kineska kompanija „Janfeng”, koja proizvodi delove za opremanje unutrašnjosti automobila, širi svoje proizvodne kapacitete u Kragujevcu. Krajem prošle godine u radnoj zoni „Feniks” otvorila je svoj prvi veliki pogon, a na istom mestu nedavno je započeta izgradnja još jedne fabrike. Ove proizvodne pogone za potrebe kineske kompanije gradi holandski CTP, koji je u Srbiji već formirao nekoliko industrijskih parkova.

CTP kupuje građevinsko zemljište i zida pogone koje posle ili prodaje ili izdaje drugim kompanijama, a u Kragujevcu je, po narudžbini svojih partnera i klijenata, pazario ukupno 11,1 hektar u radnoj zoni „Feniks” koja se nalazi na ulazu u grad iz smera Batočine, to jest auto-puta Beograd‒Niš. Radna zona „Feniks” formirana je 2015. godine, a ukupna površina gradskog građevinskog zemljišta koje se nudi investitorima je 150 hektara.

‒ Grad je holandskom CTP-u prodao dve parcele u radnoj zoni „Feniks”, površine 5 i 6,1 hektar. Cena metra kvadratnog bila je 4.500 dinara i inkasirali smo oko 500 miliona dinara, što je važno za naš budžet sada kada su zbog korone smanjeni prihodi svih lokalnih samouprava. Na manjoj parceli već je izgrađena fabrika u kojoj „Janfeng” proizvodi delove za automobilske enterijere, sada se na većoj parceli gradi druga fabrika za ovu kinesku kompaniju – kaže za „Politiku” Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije.

Prva „Janfengova” fabrika u Kragujevcu, zapravo u Srbiji, otvorena je novembra 2019. godine, a svečanosti su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo. U tom modernom pogonu, površine 25.000 metara kvadratnih, posao je već dobilo 500 radnika, a do 2023. godine trebalo bi da bude angažovano ukupno 800 ljudi.

Druga fabrika kineskog „Janfenga” koju gradi CTP veća je od prvog pogona za oko 2.500 kvadrata i tehnički je zahtevnija. U izgradnju samog objekta i opremanje fabrike biće uloženo 37 miliona evra, a posao bi trebalo da dobije još oko 300 radnika, kažu u upravi grada.

‒ Imamo odličnu saradnju sa CTP-om, to je izuzetno profesionalna i efikasna kompanija sa razvijenom mrežom klijenata. Prvu fabrika za „Janfeng” završili su za nepunih godinu dana, zato nastavljamo saradnju. Imamo u vidu nove parcele u radnoj zoni „Feniks”, a vrlo je verovatno da ćemo napraviti poslovne aranžmane i za neke druge lokacije u Kragujevcu. Ovakve i slične investicije pomažu nam da dodatno smanjimo broj nezaposlenih u Kragujevcu – poručuje Milošević.

Kineska kompanija „Janfeng” ima 110 pogona u svetu i zapošljava oko 32.000 radnika. U centru srpske automobilske industrije našla je plodno tle za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, navode u upravi grada Kragujevca u kome je trenutno bez posla 17.000 stanovnika. To je za 6.000 manje nego 2015. godine. Tada je Kragujevac, uz podršku Vlade Srbije, krenuo u novi investicioni ciklus koji podrazumeva završetak puta ka Batočini i Koridoru 10, kao i izgradnju brze saobraćajnice koja grad treba da poveže sa Moravskim koridorom i Koridorom 11 kod Mrčajevaca.

 

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu